Popularno ali ponarodelo

28. in 29. novembra 2014 se je na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani odvijal znanstveni posvet Odmevnost jugoslovanske glasbe in sodobne popularne glasbe z območja nekdanje Jugoslavije. Objavljamo predavanje Urše Šivic z Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

 

posvet-jpg-1_2

URŠA ŠIVIC

Popularno ali ponarodelo

Prenesi podcast (desni klik, Save As, levi klik-poslušaj v novem zavihku)

 

kratek povzetek:

Iz pregledovanja pesemskega repertoarja, posnetega na gramofonskih ploščah z 78-obrati na minuto, je razviden precejšnji delež t. i. ponarodelih pesmi. Medtem ko polje folkloristike, še bolj brezkompromisno pa javno mnenje, do sedaj ni imelo veliko težav z opredeljevanjem ponarodelega, pa nam polje gramofonskih plošč odstre nov pogled. Zaradi medija množične glasbe se znajdemo na področju popularne glasbe, zato se zdi pojem popularna pesem, popularni repertoar nekako samodejen. Veda, ki bi vsebinsko opredeljevala taisto glasbo, bi jo umestila v polje umetnostne glasbe. Prispevek torej na primeru nekaterih pesmi prikaže problem deklarativnih opredelitev glasbe, ki jih prinašajo strogo usmerjeni pogledi posameznih znanstvenih ved.

Poleg terminoloških vprašanj ter upoštevanja vsebinskih in funkcijskih vidikov se ob raziskovanju repertoarja, posnetega na gramofonske plošče z 78 o/min, med drugim pojavlja tudi vprašanje: iz katerih virov so bile izbrane pesmi za snemanje in ali odražajo sočasni popularni (ponarodeli) repertoar?

Share