Patriotske pesmi v Sarajevu med agresijo 1992 – 1995

28. in 29. novembra 2014 se je na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani odvijal znanstveni posvet Odmevnost jugoslovanske glasbe in sodobne popularne glasbe z območja nekdanje Jugoslavije. Objavljamo predavanje Petre Hamer o lokalnem glasbenem fenomenu na primeru patriotskih pesmi v Sarajevu med agresijo med leti 1992 in 1995. 

 

posvet-jpg-1_2

PETRA HAMER

Lokalni glasbeni fenomen – patriotske pesmi v Sarajevu med agresijo 1992 – 1995

Prenesi podcast (desni klik, Save As, levi klik-poslušaj v novem zavihku)

kratek povzetek:

Med letoma 1992 in 1995, med obleganjem Sarajeva, ko je bilo to za zunanji svet mrtvo mesto, je bilo dogajanje, če smo ga pogledali od znotraj, izredno pestro in zanimivo. Agresija in blokada, ki sta Novi Jeruzalem ali tudi Novi Babilon odrezali od svetovnega dogajanja, sta trajali več kot štiri leta in tri mesece. Glavno mesto, ki je nastalo okoli leta 1461, je imelo do leta 1993 več kot 600.000 prebivalcev; več kot polovica jih je med agresijo mesto zapustila. V prazne domove so se naselili begunci iz drugih BiH mest in vasi.

Glede na to, »da je Sarajevo predstavljajo središče popularne kulture v bivši Jugoslaviji« (Vesna Andree-Zaimović, 2001) je prihajalo veliko uspešnih skupin in posameznikov ravno od tam. Specifičnost Sarajeva je njegova multietničnost in geografska pozicija, kar pomeni, da je sobivanje treh različnih religij in nacij pomemben dejavnik, ki je bistveno vplival na glasbeno ustvarjanje. Menim, da lahko prav zato potegnemo vzporednice med svetovno in jugoslovansko glasbeno sceno. Vse, kar se je dogajalo v svetu, se je dogajalo tudi v Jugoslaviji. Začetno kopiranje in preigravanje svetovnih komadov, se je transformiralo v specifično glasbeno obliko, ki se je razvila skozi sarajevsko šolo popa. Skupine Indeksi, Bijelo Dugme, Zabranjeno Pušenje, Divlje Jagode, Plavi Orkestar so tiste, ki so na jugoslovanski glasbeni sceni pustile največji pečat.

Za obdobje, ki ga predstavljam v prispevku, je značilna lokalna glasbena scena, katere glavni produkt so bili vojni bendi. Ti so igrali predvsem patriotske pesmi v različnih žanrih.
Patriotske pesmi so bile glavni segment popularne glasbene scene, saj so bile namenjene množični uporabi. Z njimi je vlada spodbujala in hrabrila civilno prebivalstvo in vojake na liniji. Glavna medija, ki sta omenjene pesmi predvajala, sta bila Radio Sarajevo in TV Sarajevo.

Alternativa temu je bila radijska postaja Radio Zid s projektom Rock under the Siege. Je popularno bilo res popularno in ali je alternativa res bila alternativna popularnemu, je glavno vprašanje, ki si ga zastavljam v predstavitvi.

Za lažje iskanje odgovora na zgornje vprašanje bom predstavila tri glasbene primere: pesmi ‘Vojni sreče’, ‘Help Bosnia Now’ in ‘Ovu su naše puške/These are Our Guns’.

Share