Iz zakladnice velikih robnih albumov (39)

kraftwerk

Kraftwerk : Radio-Activity (Kling Klang, 1975)

 

Nemčija, bleda mati. Prosto po naslovu izvrstnega nemškega filma. Povojni gospodarski čudež pod budnim očesom ZDA, tehnološki napredek s socialno državo v naročju. Zahodna Nemčija (ZRN), v kulturnem pogledu dosledno »amerikanizirana« država, kjer pa je ob oči vpijočem mainstreamu drugačen kulturni vrvež dal, dobesedno izpljunil tudi tole skupino, ki danes za marsikoga velja za »največjo« ali vsaj za za elektrobend pred časom. Znana četverica iz »elektrarne« je leta 1975 prvič v tej postavi proizvedla konceptualni, dvojezični album, ki je povsem z drugega konca načel in gradil polje glasbene elektrofonije.

Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos, Wolfgang Flür so bili radioaktivni v obeh pomenskih odtenkih. Radio-Activity je bil peti studijski album ansambla po vrsti, v katerem konkretni zvoki Geigerjevega števca in Morsejeve abecede postanejo glasbeni, grozeči smrtni pulz ritemski šum, morsejevo sporočilo barvit omot, razpotegnjene, po malem sluzave harmonije klaviatur spodaj nekakšen lepljivi drom. Malo so reči postavili na glavo, pa spet ne toliko, da ne bi v njih spoznali dobre pop senzibilnosti z vrhunsko glasbeno-inženirsko veščino.

Mamljivo bi se bilo spustiti v preverbo učinkov, sledi, ki jih je pustil ta bend, ki postaja predmet akademskih debat, spektakelska senzacija in obenem tudi galerijsko-muzejski art eksponat. Tega ne bomo storili.

Na FB strani Nove Muske smo tale »robni album« spravili skoraj točno pred letom dni in tedaj nam je vrli prijatelj Bojan Vrlič iz arhivov potegnil nekaj besed na temo radioaktivnosti. Predajamo mu besedo:

»Nemška verzija izide nov. 75, angleška jan. 76. Prvi album, posnet v njihovem novem studiu Kling-Kan, prvič tudi brez producenta Connya Planka. Ovitek je spet warholovski. Star nemški radio iz 30-ih (ovitek je izdelal Schult), kratkovalovni z radiusom 200 km, kar je bila Goebbelsova ideja, da ljudi ne bi dosegle propagandne vesti, emitirane izven Nemčije. Originalna verzija radia je imela med volumnom in iskalcem postaj svastiko. Takrat so se pojavili začetki antinuklearnega gibanja v Evropi: »Atom Kraft – Nein Danke« (Nuclear Power – No Thanks). Kraftwerk provokativno provokativno obiščejo nuklearko na Nizozemskem (»Radioactivity is in the air for you and me«) in za promocijsko fotko pozirajo ob reaktorju oblečeni v zaščitne obleke (ironija?). Na albumu The Mix iz leta 1991 sicer dodajo »Stop!« in naštejejo kraje najhujših nuklearnih nesreč (korektnost z zamikom?). Filmski režiser R. W. Fassbinder uporabi dele Radio-Activity v Chinesiches Roulette in nadaljevanki Berlin Alexanderplatz (v finalni, apokaliptični sanjski sekvenci). LP Radioactivity je bil v primerjavi s prejšnjim Autobahn komercialni flop. V Britaniji se sploh ne uvrsti na lestvice, v ZDA je številka 140, toda v Franciji prodajo 100.000 izvodov (zlata plošča), kasneje se naj bi cifra povzpela celo do 200.000 (?). Singlica Radio-Activity v Franciji postane celo »hit poletja ’76«, prodanih je bilo 1.000.000 izvodov. Francoska radijska postaja Europe v decembru Radioactivity razglasi za album leta. Ena temeljnih plat! /…/

Pa še to: beograjski Džuboks (in to sicer odlični Branko Vukojević) je v prvem stavku recenzije albuma Radio-Activity zapisal: ‘Mora da se sada čupaju za kosu oni kritičari koji su Kraftwerk svrstavali u muzičku avangardu i obečavali im svetlu budučnost.’ Ne bi se mogel bolj motit…« (Bojan Vrlič, FB, januar 2014)

Radioaktivnost tukaj, zdaj. Zlobno rečemo: danes manjka radijske, preveč je nuklearne. Album s temeljnimi zunajglasbenimi, sopotnimi vprašanji in znotrajglasbenimi vprašaji.

 

Share