Piresian Beach & Matthias von Stumberger (Shook Down, 2014)

a3071565778_10

Preden so nepridipravi sesuli Hrupmag je bila med recenzijami tudi ocena kasete K.u.K. Piresian Beach & S. M. Matthias von Stumberger. Bil je to eden redkih zaznamkov o njej, zato velja opozoriti še enkrat na ta mali garažni biser, ki je izšel pri španski založbi Shook Down.

Matijo Štumbergerja poznamo kot nekdanjega bobnarja The Real Things, kot člana Nero Burns in Underpodngrabn. Zadnja leta aktivno dela tudi kot multiinstrumentalist in solist. V svoji dnevni sobi pod imenom Matthias von Stumeberger snema, eksperimentira, sklada. Lanske jeseni je pri Evil Hoodoo objavil kaseto Rockundroll Musik, ki je prepojena z nabrito garažo, reverbom, fuzzom, psihedelijo, truščem, surfom. V podobnem slogu zablesti tudi njegovo sodelovanje v tandemu z madžarsko lo-fi pevko Piresian Beach. V sodelovanju na daljavo sta sestavila šest neobrušenih komado, ki poosebljajo karmo punk drže, in tako kot sta se ujela prek dopisovanja in izmenjave idej in posnetkov, sta se ulila tudi pri miksu vrlih garažnih posnetkov.

Uvodni surf stampedo Disease is the new health je neusmiljen in dirjav. Čez njega se razlega umirjeno, globoko in skrivnostno petje, ki je v popolnem kontrastu podivjani melodiji. V podobnemu slogu nadaljuje Patient Lady, za njim pa pade težkorockovska balada Penfriend, v kateri spet oba blestita. Matthias Von Stumberger vleče nevaren kitarski rif in iz bluesovsko trdnega ritma razvije soul-punkovski dir. Piresian Beach ostaja markantno vzvišena in nas s svojim mračnim in zapeljivim vokalom nagovarja kot kakšna Beki Bondage iz Vice Squad. Še pomnite Last Rockers, tovariši?! S to punk klasiko se odlično zlije punk poskočnica Digging for gold, ki ji sledi Matijev odklop Field of Traitors. Zaključni stampedo A lethal agreement je morda še najšibkejši člen, a v kompletu gre za strastno ploščo dveh prijateljev na daljavo. Poslušajte, kakšna rokenrol simpatija se je vnela na medmrežju!

Share