Emmylou Harris & Rodney Crowell – The Travelling Kind (Nonesuch, 2015)

Harris & Crowell - Traveling Kind - Front

Drugi skupen album tandema Harris/Crowell v zadnji polovici desetletja za ščepec izboljša nekolikanj grenek okus prvega tovrstnega studijskega dela iz leta 2013. Saj ne, da bi bil album Old Yellow Moon slab, le nič posebnega ni bil.

Albumi Harrisove so bili vedno kristalno producirani, včasih preveč. Crowell pa je od zlatega avtorskega dečka in kitarista v Harrisinem bendu v 1970 letih s pesmimi, kot je Till I Gain Control Again, prešel v countrypopovskega zvezdnika v 1980 in zgodnjih 1990 letih pod taktirko Tonyja Browna pri MCA. V novem tisočletju je posnel enega svojih vrhuncev, album The Houston Kid, na lanskem samostojnem studijskem albumu Tarpaper Sky pa je spet postregel z na splošno bolj povprečnim delom. Harrisova je zadnja leta zlasti avtorica. Na albumih, kot sta denimo Red Dirt Girl in All I Intended To Be, bolj navdihnjena, na Stumble Into Grace in Hard Bargain malce manj. Tudi s Knopflerjem sta se za skupni album leta 2006 nekoliko preveč trudila, čeprav je ostalo nekaj dobrih pesmi. Kristalno-čistih visokih tonov, s katerimi je Harrisova zaslovela, skoraj ni več in njen glas je postal prej iritirajoč kot ne; tudi interpretacijska globina ji je uhajala, kar začudi, glede na to, da skurjeni glasovi običajno pridobijo pri interpretaciji, vendar se je Emmylou preveč trudila. Počasi se navaja peti nižje in manj rezko kot zadnja leta, kar prispeva tudi k dvigu interpretacijske ravni. A pustimo to.

Druga postaja s starim prijateljem Crowellom je čisto luštna za uho. Kiksov ni preveč, tudi produkcija, čeprav brezhibna, se trudi, da ni preveč digitalno diamantna in da ima nekoliko manj sterilno obleko. Za njo je poskrbel Joe Henry. Šest pesmi je avtorski del tandema z občasno pomočjo nekaterih songwriterskih prijateljev, denimo Willa Jenningsa, ki sodi med bolj sterilne country-popovsko baladne avtorje, a so ga to pot malce držali nazaj. Preostalo so izbrane zadeve, ki sodijo h konceptu dveh potujočih duš: No Memories Hanging Around je iz Crowellovega arhiva, Lucinda Williams je spisala I Just Wanted To See You So Bad, najdemo pa tudi prispevek Amy Allison – Her Hair Was Red ter naslovno pesem The Travelling Kind, You Can’t Say We Didn’t Try, Higher Mountains in zlasti If You Lived Here, You’d Be Home Now.

Share