The Highwaymen – American Outlaws (Sony Legacy, 2016)

highwaymen

Štirje mojstri so končno dobili tudi uradno koncertno antologijo. Če ste gledali dokumentarec Live Forever, ki je Casha, Jenningsa, Kristoffersona in Nelsona spremljal na snemanju zadnjega, tretjega skupnega studijskega albuma iz leta 1995, potem že dodobra poznate ozadja teh njihovih sodelovanj. »Zakaj gremo snemat božično televizijsko oddajo v Švico,« je Jennings začudeno pogledal novinarja, ko ga je ta nekje konec leta 1984 vprašal, čemu so se trije prijatelji odzvali povabilu Casha, četrtega. »Ker se je tam rodil Jezus!« Rodila se je tudi ideja o snemanju prvega skupnega albuma, ki je leta 1985 doživel precejšen komercialni uspeh, a skupne turneje ni bilo vse do leta 1990. Potem so se mojstri skupaj odpravili na pot še večkrat.

Na pričujoči antologiji so dokumentirana leta 1990, 1992 in 1993 ter, na DVD-ju, njihov bojda najboljši skupni nastop v New Yorku marca 1990. Gre za antologijo pesmi s prvih dveh skupnih plošč iz 1985 in 1992 ter dodatke z repertoarjev posamičnih članov kvarteta. Poleg obligatorne in nosilne uspešnice Highwayman s prvega skupnega albuma so torej tu druge posamične uspešnice, denimo Mammas Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys, Me And Bobby McGee, Night Life, Big River, A Boy Named Sue itd., ter nekatere manj znane pesmi s skupnih plošč, denimo Nelsonova balada Two Stories Wide. Priložena je zanimiva knjižica z informativnimi spremnimi besedili in odlomki iz pričevanj protagonistov ter njihovih sodelavcev. Pri studijskih albumih je doživetje ves čas nekolikanj motila produkcija, v živo pa je bend tudi malce preveč sterilen, a to ne zmoti velikega duha. Vsaj ne preveč. Štirje mušketirji se ne dajo, čeprav sta dva, Cash in Jennings, ob nastanku pričujočih živih posnetkov že bila na pragu bolezni, prvi celo že dober korak v resnih zdravstvenih težavah.

Kaj pa naslov? Hja, kot je pel Waylon Jennings: »Don’t you think this outlaw bit’s done got out of hand?« Se vam ne zdi, da je tale izobčenska reč že malce ušla iz rok?

Share