Hazmat Modine – Extra-Deluxe-Supreme (Jaro, 2015)

 

Tretji album njujorške devetčlanske jazz-blues-rock-world bande in starih znancev festivala Lent (tam so nastopili tudi letos), ki slišijo na ime Hazmat Modine, je sicer luč sveta v Evropi ugledal že lani, letos pa je pri založbi Barbes Records izšel tudi v ZDA.

O tej zasedbi smo tako v reviji Muska kot na Novi Muski že večkrat pisali (tukaj in tukaj). Nenehno spreminjajoči sestav, ki sicer obstaja že od poznih 90. let, je ustanovil orgličar, pevec in songwriter Wade Schuman, gonilna sila benda, ki se sicer preživlja kot slikar in visokošolski pedagog. K sodelovanju je takrat pritegnil številne zanimive glasbenike in glasbenice iz njujorških jazz, rock in blues krogov.

Kljub temu, da plošča Extra-Deluxe-Supreme v svoji transžanrski, estetski in aranžmajski fuziji sledi svojim predhodnicam, je morda zvočno najbolj ameriška od vseh. Avtorske kompozicije, v katerih sicer brbotajo odmevi številnih glasbenih stilov in vplivov, so tokrat vseeno bolj uglašene na blues in njegove popularno-godbene odvode, v katerih zaslišimo tako vpliv starih bluzmenov, jazzovskih orkestrov, kot The Band iz poznejšega obdobja, pa tudi »waitsovske« vragolije. Slednje zazvenijo tako v kitarskih in vokalnih notah, kot tudi v besedilih, ki jih pišeta Schuman in kitarist Erik DellaPenna.

Zvočni in žanrski eklekticizem s poskočnim, plesno-kabarejskim groovom, močno prisotno pihalno sekcijo (saksofon, trobenta, pozavna, tuba), se zares razbohoti, ko jih odpre še DellaPennova zamazana jazz kitara, Schumanov nosljati vokal in ko (jo) zagode še preostali bizarni instrumentarij. V komadih tako poleg klasične zasedbe (kitara, harmonika, bobni) zaslišimo še marimbo, ngoni, trstenke, duduk, cimbale, afriško bučo (kalabaš) ipd. Celo kamni, japonke oziroma šlape, žeblji iz železniških tirov, ploskanje in dretje tokrat postanejo sestavni del hazmatmodinovskega zvoka.

In čeprav to pot brez obilice gostov, se v dveh komadih (Your Sister in Whiskey Bird) pojavijo Alash, skupina tuvanskih grlenih pevcev in igrcev, ki vnašajo dodatno dimenzijo zgodbam in zvoku. Z znamenito tuvansko skupino Huun-Huur-Tu so sicer uspešno sodelovali že na prvi plošči Bahamut (2007).

Extra-Deluxe-Supreme je idealen soundtrack odhajajočega poletja. S tubo, orglicami in vsemi glasbenimi presenečenji vmes.

 

 

Share