Špila nam

foto: Nada Žgank

 

Medtem ko je na »Zahodu« širše poslušalstvo etiopsko glasbo, natančneje, njeno »zlato dobo« oz. 60. in 70. leta, začelo spoznavati leta 2005 po zaslugi filma Jima Jarmuscha Strti cvetovi, v katerem je slišati veliko glasbe Mulatuja Astatkeja, smo se v »dolini šentflorjanski« omami ethio-groovea ali ethio-jazza predajali že kar malo prej. Vsaj tisti, ki smo imeli ušesa naravnana na frekvenco Radia Študent in ki smo z navdušenjem začeli nabavljati sijajne albume iz serije Éthiopiques, ki je začela izhajati leta 1998. Po vseh teh letih me ta glasba, tako stara kot nova, vedno znova navdušuje. Težko bi se odločil, kaj me pri njej najbolj pritegne: takoj prepoznavna pentatonična lestvica, sugestivni vokali, enako močni pri otožnih baladah kot v razdivjano plesnih komadih, božajoči melanholični saksofoni ali pa starinsko zveneča »vintage« produkcija.

Podobno kot afrobeat, etiopsko muziko danes igrajo po vsej obli – od ZDA prek evropskih držav in tja do Avstralije. Nemalokrat imajo ti glasbeniki v svojih vrstah kakega člana (ponavadi pevca ali pevko) iz Etiopije ali pa redno sodelujejo s kakimi čislanimi imeni. Pri nas smo na Drugi godbi lahko občudovali tovrstno ustvarjalno mreženje nizozemskih The Ex in pokojnega velikana etiopskega saksofona Gétatchèwa Mèkurie, po zaslugi istega festivala pa sta nas obiskala tudi dva izmed najbolj cenjenih etiopskih vokalistov, Mahmoud Ahmed in Alèmayèhu Eshèté. The Ex so se kasneje pri nas predstavili še z novo generacijo muzičistov Ililta Band, med novejšimi podobnimi projekti pa gre izpostaviti avstralski bend Black Jesus Experience (združuje ethio-groove s hiphopom), ki je zadnji album posnel z Mulatujem Astatkejem (pri nas videnim kar dvakrat). Na moji špillisti so se, spričo zgoraj opisanih okoliščin, znašle tako dobro preverjene staroste iz Etiopije kot mlade sile iz vseh vetrov. Pa tudi (po zvoku in strukturi godbe) »pristne« zasedbe kot tiste, ki jim je etiopska muzika izhodišče za eksperiment.

Naj vabilo k poslušanju sklenem z napovedjo obiska še enega legendarnega muzičista iz zlatih časov. Hailu Mergia, izjemen klaviaturist in harmonikar, pride na Jazz Cerkno 18. maja 2017, dan kasneje pa se oglasi še v Narodnem domu Maribor!

 

Share