LVL UP – Return To Love (Sub Pop, 2016)

Newyorški kvartet LVL UP je bil s tretjo veliko ploščo pred veliko prelomnico, ali jo bo izdal za uveljavljeno založbo ali pa bo zgodba, preprosto rečeno, zaključena. Odvil se je najboljši možni scenarij. Z objavo za renomirano seattelsko založbo Sub Pop so se obzorja razjasnila, odprla so se nova vrata in tako jih bo prva evropska turneja zanesla tudi k nam. V torek, 18. aprila, bodo skupaj s Haiku Garden nastopili v klubu Gromka v Ljubljani, sama plošča Return To Love pa je dovolj mastna vaba.

Opravka imamo z dovršenim in neobremenjenim albumom navihanega kolidž alterrocka visoko piskajočih kitar, razigranih ritmov, spevnih refrenov in melanholičnih odklopov. V bendu si trije člani izmenjujejo avtorstvo pesmi, kar se pozna na njihovem čustvenem in osebnostnem razponu, ki je glasbeno-stilsko zaokrožen v razgiban in barvit kitarski rock. Svojega ameriškega porekla ne skrivajo. So bodočniki linije ameriških rockovskih bendov, ki se je skozi neodvisna 1980 leta uveljavila na kolidž radijih, v 1990 letih pa nadaljevala alternativni rock z lo-fi poudarkom tudi na MTV frekvencah ter namnožila rodove naslednikov vse do današnjih dni. Četudi je vmestitev LVL UP med Dinosaur Jr. in Pavement kar posrečena primerjava, je tudi zavajajoča in kratka – LVL UP seže globlje in dlje. Ne posnema idolov, tem je lahko prej v ponos, da se še naprej najdejo takšni, ki nadgrajujejo in raziskujoče nadaljujejo dosedanjo zapuščino. LVL UP iz nje zajema inspiracije z veliko zajemalko, jih melje z lastnimi dovtipi in izstreli z močnim avtorskim nabojem.

Nezanemarljiv songwriterski potencial se lahkotno ujame z nagajivostjo Weezer, rokenrolom Buddya Hollya in artizmom Guided By Voices, se fluidno sprevrže v alter-patos Smashing Pumpkins ali zapelje rock kamion vzporedno z Das Damen in drugimi člani karavane SST. Skozi ta pester rockovski spekter se ves čas vleče prvinskost The Replacements, vpletanje country poudarkov pa prepriča, da fantom tudi Camper Van Beethoven ni tuj. Fluidno in vihravo pretakanje truščarsko distorziranih in milozvočnih kitar se vleče skozi celo ploščo, ki je nalezljiva tako z vedro spisanimi pesmimi kot frenetičnimi izbruhi. S ploščo Return To Love je zasedba LVL UP dozorela in iz dosedanjega obrobja stopila v središče aktualnega ustvarjalnega ameriškega rocka, ob bok, recimo, Titus Andronicus in Ted Leo and The Pharmacists, v prvi vrsti pa je navdihujoče, da bend ne gleda nazaj, ampak s polno torbo rock tradicije in ustvarjalnega optimizma zre naprej.

Share