Randy Newman – Dark Matter (Nonesuch, 2017)

Temna snov ali pač zadeve, ki sploh niso prijetne? Randy Newman kot ponavadi ne da neposrednega odgovora, čemu tak naslov, a saj je jasno iz konteksta. Časi, v katerih je izšel, niso ravno najsvetlejši, a Newman ni nikoli bil jokavec ali cagavec, pač pa je raje pičil – tam, kjer najbolj boli, ne da bi sploh opazili, kaj se je zgodilo.

Nov album je napovedal singl Putin, o katerem ni treba izgubljati preveč besed, a Newman zase seveda izkoristi njegovo »rumeno« plat, da se lahko posveti tistim precej manj rumenim. Med njimi je uvodna pesem in tudi osrednja na plošči, osem minutna The Great Debate, v kateri se na jugu ZDA srečajo znanstveniki in verski fanatiki in debatirajo o življenju, vesolju in sploh o vsem. Zmaga znanost? Zmaga Jezus? Presodite. Refren »I’ll take Jesus every time« je tipičen za Newmana, ki se ne ustavi zgolj pri tovrstnem konzervativizmu, pač pa se v pesmi Brothers loti Kennedyjev in Kube, v On The Beach nam predstavi starega zapohanega surferja, ki je vse življenje ostal na plaži, medtem ko so si drugi »gradili življenja« … in kaj iz tega nastane? Lost Without You je ena najtrpkejših Newmanovih (ljubezenskih) balad in saj veste, da pri njem ne smete ničesar vzeti na prvi otip. Njej ob boku pa Wandering Boy, ob kateri po večkratnem poslušanju še vedno razmišljam, ali ni tisti sin morda vendarle umrl? Newman poseže tudi v legendo o obeh Sonnyjih Boyih Williamsonih, pa še marsikaj zanimivega se najde v devetih poglavjih novega albuma.

Glasbeno je Newman tokrat ostal globoko v izročilu vaudevilla, s klavirjem v ospredju; nikjer ne boste slišali denimo rockovske produkcije, kot se je to znalo zgoditi na njegovih albumih v 1980 letih. Kako je že bilo s tem predhodniku na Harps And Angels? No, tukaj se zdi, kot bi se Al Jolson spreobrnil v razumnika in nepoboljšljivega puščičarja, pa nam na pladnju v obliki devetih pesmi prinesel v uvid ne toliko semenj ničevosti kot semenj debilnosti. Svet vodijo klovni, narodi nimajo (več) v rokah svobode samoodločanja; a ni to nekam znano? So jo kdaj imeli? A saj ni pomembno – we’ll take Jesus every time. Če parafraziramo Krpanovega cesarja: menim da, ko bi ga le mogli. A ni ga, mislim, pod soncem junaka, ki bi dejansko razumel, kaj nam je hotel dopovedati. Ljubi svojega bližnjega – pošlji nadenj policijo. Ali pa ga vključi v debato. Morda celo o nastanku vesolja. »It’s a jungle out there«, pravi Newman. Hja …

Share