The Who – Tommy (Eagle Vision/Universal, 2017)

 

V pričakovanju novega solističnega albuma Rogerja Daltreya, o katerem bomo v Novi muski gotovo pisali, smo na policah našli vinilno različico zapisa koncerta, ki ga je Daltreyjeva matična zasedba pripravila lani v Royal Albert Hall kot stoti koncert dobrodelnega podviga Teenage Cancer Trust, v ta namen pa premierno izvedla celotno rock opero Tommy iz leta 1969, ki velja za njihovo prelomno delo. Kot Beatli niso pionirji konceptualnega albuma, tudi The Who niso pionirji rock opere, so pa zagotovo njeni najpomembnejši predstavniki in tisti, ki so ta format izpopolnili kot umetniško strukturo, enakovredno operam iz t. i. »resne« glasbe (ki je bila nekoč tudi popularna, nato pa se je zelitizirala do absolutnega in s svojo oholostjo ter institucionalno močjo vešče pokopavala druge, češ, »manjvredne« zvrsti).

The Who so zdaj pravzaprav še samo The W in pol h-ja, če gre soditi po zastopanosti izvirne zasedbe: ostala sta Daltrey in Pete Townshend; tako so pričujoči The Who inkarnacija, ki trenutno deluje z bobnarjem Zakom Starkeyjem in basistom Jonom Buttonom, kitaro pa v zasedbi igra tudi Simon Townshend, mlajši Peteov brat, ki je med drugim igral s Pearl Jam in Jeffom Beckom. Ko govorimo o inkarnaciji, moramo takoj pristaviti, da gre za odlično zasedbo, kljub sedmeroštevnim letom ni energije nič manj, kvečjemu nasprotno. Gospodje zdaj točno vedo, kje, kdaj in zakaj kaj zaigrati, divja leta so mimo, nikomur niso nič dolžni in lahko res uživajo. Daltrey že na začetku opozori, da ne bo šlo za kako omiljeno različico Tommyja, pač pa za stoodstotno žagarijo, in Daltrey nikoli ne laže. V ospredju sta seveda ves čas njegov glas in Townshendova kitara, ki držita vzdušje od prve do zadnje pesmi; poleg teh iz Tommyja slišimo še nekakšen sadni izbor proslulih komadov, kot so Who Are You, Baba O’Reilly in I Can’t Explain.

Pohvalno je tudi, da na vinilni različici nismo dobili okrnjenega koncerta, kot se to rado zgodi pri nekaterih kompilacijah. Trojni LP prinaša celotno koncertno izkušnjo, ki jo dobite tudi na dvojni zgoščenki, DVD-ju in Blu-Rayju. Zagotovo si vso zadevo ogledamo tudi na zaslonu, Daltrey pa, kot že rečeno, še pred poletjem, 1. Junija, prihaja na prvi tir z albumom As Long As I Have You, kjer bomo našli tudi njegovo izvedbo Cavove Into My Arms – po prvih odmevih nikakor ne slabo.

 

Share