Neil Young – Roxy: Tonight’s The Night Live (Reprise, 2018)

 

Arhivska izdaja, ki je izšla na letošnji Dan ploščarn, prinaša koncertno revizijo proslulih Youngovih kalifornijskih glasbenih udejstvovanj iz leta 1973, točneje: albuma Tonight’s The Night, ki je bil sicer posnet leta 1973, a je izšel šele leta 1975. Razvpiti losangeleški klub Roxy se je, kot vemo, odprl septembra 1973 in Young je (s svojim bendom The Santa Monica Flyers: Ben Keith, Nils Lofgren, Billy Talbot, Ralph Molina) bil vabljen, da ga krsti. Spopadajoč se z nedavno izgubo Dannyja Whittena in roadieja Brucea Berryja, je bend po enomesečnem nočnem jammanju v Studio Instrumental Rentals na bulvarju Santa Monica in zapisovanju novih pesmi na trak bil pripravljen za naodrski prenos vibracij izgube in tesnobe, ki se širijo iz pesmi na matičnem albumu.

Poleg pesmi z albuma (Tonight’s The Night, Mellow My Mind, Tired Eyes, Speakin’ Out…) najdemo na repertoarju še Walk On, pesem, ki jo je Young uvrstil na album On The Beach leta 1974. V intru slišimo znano Modřansko polko – Beer Barrel Polko (Roll Out The Barrel), nakar bend brezkompromisno odigra pesmi, ki so jih tako dolgo pilili v studiu. »Pesmi smo res dobro znali,« je zapisal Young v spremni besedi k pričujoči arhivski izdaji, »saj smo jih cel mesec igrali v studiu! Torej smo jih samo še enkrat zaigrali od začetka do konca, dva nastopa na večer … Imeli smo se prima!« Youngov telecaster, orglice, pedal steel Bena Keitha… – vse to je do zdaj že večkrat zabeleženo in pregneteno, tudi govorice o »countryrockovstvu« Neila Younga in tako naprej, a dovolj bo, da rečemo: poslušajte, kaj se je zgodilo v Roxyju! Bend zveni zares dobro; sproščeno, neformalno, a Neil Young pri vsej tragiki, ki jo je pustil za seboj v letu 1973, ni nikakšen »dobri kantrijaš«, nasprotno: njegova glasba je groba, svetlobna leta daleč od tedanje polikane scene z Zahodne obale, in zdi se, kot da bi z omenjenim kratkim »polkastim« introm želel nekolikanj ironično še močneje podčrtati temne obrise balad, ki jih je tesal s svojo druščino.

»Prvo dekle zgoraj brez, ki si upa na oder, dobi enega teh škornjev, dame in gospodje!« Pa ni chicken-pickin’ goodtime hour, fantje, kje pa!

 

Share