Elvis Costello – Look Now (Concord, 2018)

 

Po petih letih od zadnje plošče in desetih, odkar je zadnjič snemal s svojo zasedbo The Imposters, je Costello pred nami z novim albumom, ki je eden njegovih zanimivejših diskografskih dosežkov. Sodelavec na albumu je (spet) Burt Bacharach, ki je leta 1998 sodeloval na Costellovi plošči Painted From Memory. Tokrat je napisal glasbo za tri pesmi (Don’t Look Now, Photographs Can Lie, She’s Given Me Things), soavtorica ene (Burnt Sugar Is So Bitter) pa je Carole King; pesem naj bi sicer več kot dvajset let sedela v predalu (»zvokovno ni sodila na nobeno ploščo do zdaj«).

Ob izidu pričujočega albuma je bilo ogromno povedanega o Costellovi bolezni, ki naj bi jo po lastnih besedah premagal. Šlo naj bi za manjši rakav tumor, ki pa so ga še pravi čas odkrili. In odprlo se je precej vprašanj, ali je Costello naredil bivanjski album, ali se je glede na bolezen razpisoval o minljivosti. Pesmi so zvečine nastale že prej, Costello je ploščo zašpilil že pred diagnozo. Gre pa za precej »zgodbeno« ploščo, a ne klasično, Costello se namreč »pogleda navzven« loteva z različnih perspektiv. Sam je povedal, da ni hotel biti predvidljiv in pisati neposrednih zgodb o protagonistih, ki si jih je izbral (tistega iz uvodne pesmi Under Lime že poznate z osem let starega albuma National Ransom). V eni od pesmi, ki jih je soustvaril Bacharach, Photographs Can Lie, Costello denimo piše s perspektive ženske, ki gleda staro očetovo fotografijo in ob njej premišlja o njegovi nezvestobi. In tako naprej.

Gre torej za bivanjski album, seveda, le da se ne dotika nujno Costella samega, kar je seveda spet vprašanje perspektiv. Gre tudi za zelo melodičen album, kar bi se morda ne zdelo čudno glede na Bacharachovo sodelovanje, le da je večina pesmi docela izpod Costellovega peresa. Ponekod, kot denimo v že omenjeni uvodni pesmi, slišimo tudi nekaj mccartneyjevske melodičnosti (s Costellom sta sodelovala v osemdesetih in na McCartneyjevem prvem studijskem albumu v devetdesetih, Off The Ground (1993), takisto najdemo nekaj pesmi s teh sodelovanj).

Oba zakonca Costello sta letos precej dejavna; soproga Diana Krall je pred kratkim izdala ploščo duetov s Tonyjem Bennettom. Upamo, da se bo Costella zdravje držalo; prav nestrpno si namreč želim slišati naslednico tegale »drugega bacharachovskega poglavja«.

 

Share