Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs

King of Cowards (Rocket Recordings, 2018)

Ne bi se lotil vpliva Brexita na dogajanje in samo ustvarjalnost na britanski glasbeni sceni, vendar zadnjih par let preprosto ne morem mimo bobnenja projektilov iz tamkajšnjega podzemlja. Future of the Left, Sleaford Mods, Girl Band, GNOD, Evil Blizzard, Fat White Family, Part Chimp, Idles… in nenazadnje Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (PigsX7) iz Newcastla so le nekatera prodorna imena, ki jih rad izpostavim, ko trdim, da se v zadnjem času dogaja v Britaniji bolj radikalna muzika kot pa v Ameriki. Eden krasnih vulkanov, ki bruha in bruha nove vzvode za takšno prepričanje, je zagotovo (med ostalimi) založba Rocket Recordings.

Na lanskem dolgometražnem prvencu Feed The Rats z dvema 15-minutnima in enim “kratkim”, slabih pet minut trajajočim komadom so PigsX7 pokazali kruto vzdržljivost in krepko kondicijo težaškega rifanja. Na novem, drugem albumu King of Cowards ostajajo pokončen in srdit težkokategorni rock bend. Utrjeni od kvihtanja rifov so se aktualnih komadov lotili bolj koncentrirano. K tej prestavi v ustvarjalno višji obrat je zagotovo dolila olja jasnejša, bolj panoramična produkcija valečih se kitarskih tankov. Ne le, da noben med šestimi(!) komadi ne seže čez devet(!) minut, tudi sama razdelanost in izpiljenost strukture in aranžmajev kaže, da se je bend izdelal in se oddaljil od jamovskega zanosa (in pretiravanja). Bolj prizemljeno gradi svoje kitarske vihre. Z eno nogo stoji v peklensko trdem rocku 1970 let, z drugo pa je preprosto tukaj in zdaj v tem času in tem prostoru. Iz ekstremnega težaškorockovskega minimalizma se je razvilo slojevito žaganje. Stopili so iz tunela in se izvili iz introvertiranosti. Postali so sprejemljivejši, vendar ne v smislu komercializacije ali zniževanja ustvarjalnih kriterijev na račun poslovnega načrta. Ne, PigsX7 ostajajo brezkompromisni, surovi, hedonistični in mračni, vendar dostopnejši. Kriki iz črevesja so zliti z bombardiranjem težke ritem artilerije in rafali kitarskih katjuš, ki rušijo in maličijo.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs: A66 | Metropolis Sessions 004

Earlier this year we went to Metropolis Studios in London care of Crack Magazine to lay down a live session of 'A66'. Watch the video below.Tickets for our UK tour in March and April 2019 are flying out. Bristol and Birmingham are sold out already. A good number of the rest are nearing sellout too, which is baffling and wonderful, to say we greatly appreciate the recent support is an understatement. Thank you. If you’re looking to get tickets for our March and April shows we’d recommend getting them sooner rather than later.Tickets: http://www.pigsx7.co.ukMarch 27th, Brudenell Social Club, Leeds, UKMarch 28th, The Exchange, Bristol, UK – SOLD OUTMarch 29th, Hare & Hounds, Birmingham, UK – SOLD OUTMarch 30th, Clwb Ifor Bach, Cardiff, UKApril 3rd, Rebellion, Manchester, UKApril 4th, The Scala, London, UKApril 5th, The Haunt, Brighton, UKApril 6th – Esquires, Bedford, UKApril 8th – Waterfront, Norwich, UKApril 9th – Portland Arms, Cambridge, UKApril 10th – The Bullingdon, Oxford, UKApril 11th – Rock City, Nottingham, UKApril 12th – The Cookie, Leicester, UKApril 13th – Guildhall, Preston, UK (w/ Evil Blizzard, Part Chimp, Strange Bones)April 14th – The Live Rooms, Chester, UKApril 16th – King Tut's, Glasgow, UKApril 17th – Mash House, Edinburgh, UKApril 19th, The Sage, Gateshead, UK

Objavil/a Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs dne Četrtek, 29. november 2018

 

Referenčna skovanka iggyevstva, sabbathovstva in motörheadovstva ni za odmet, je zelo uporabna za kratko in vsem jasno razlago, kaj se pravzaprav ta petčlanska banda sploh gre. Njihov stoner-sludge-psych-doom-metal rock! je masiven in vseobsegajoč, zagrabi in požre, zgazi. Zgazi kot tank. Nepopustljivo!

Share