Northern Flyway (Hudson Records, 2018)

 

O verjetno najbolj inovativni škotski harmonikarki, vokalistki in skladateljici Inge Thomson, ki prihaja iz malega otoka Fair Isle med orknijskimi in šetlandskimi otoki, smo na Novi Muski že veliko pisali (glej: Shipwrecks & Static in Da Fishing Hands).

V začetku tega leta sta s kantavtorico in folk pevko Jenny Sturgeon posneli čudovit album Northern Flyway, ki je sledil istoimenskemu avdio-vizualnemu performansu. Na njem skozi pripovedi otočanov_k, terenske posnetke severnomorskih ptic, najrazličnejše zvočne prijeme in eksperimente, ki raziskujejo elektroakustične in vokalne senzibilnosti, skozi dramaturške, ekološke, narativne, poetske pristope ter dimenzije, razgrinjata večplastnost mitološkega, simbolnega in vsakdanjega sobivanja človeka z naravo, prepletanja migracijskih poti, družbenih in bioloških trajektorij ljudi in ptic.

Inge in Jenny sta s pomočjo multiinstrumentalistke Sare Hayes ter eksperimentalnega vokalista Jasona Singha ustvarili zapomnljiv, emocionalen in neobičajen glasbeni pomnik fluktuacijam naravnih ciklov in človeškemu faktorju, ki je soudeležen v spreminjajočih se krajinah, ki jih deli z ostalimi živimi bitji. V času radikalnih sprememb, ko preizprašujemo sovisnost človeka z naravo, nam Northern Flyway ne odkriva le poti letenja in premikanja, ampak tudi poti pesmi in pričevanj, skozi katere prepoznavamo, pa tudi ubesedujemo in uglasbljujemo vso kompleksnost in hkrati preprostost naše medsebojne povezanosti.

 

Share