J. J. Cale – Stay Around (Because Music, 2019)

Pred nami so neobjavljeni posnetki velikega barda, ki je odločilno vplival na mnoga velika imena rockovske scene, med njimi sta denimo Knopfler in Clapton, med domačimi glasbeniki pa ga je kot najljubšega glasbenika vedno omenjal Tomaž Domicelj. Caleovo kitarsko mojstrstvo je v kombinaciji z minimalističnim avtorskim slogom, kjer sta šteli vsaka črka in nota, z velikimi črkami zapisano v zgodovino sodobne glasbe, pričujoča plošča pa prinaša štirinajst avtorskih pesmi in eno, My Baby Blues, ki jo je spisala soproga in sodelavka Christine Lakeland leta 1977; pesem sta posnela, a pustila v predalu.

Cale svojega sloga ni nikoli bistveno spreminjal, svoje pesmi je pisal neobremenjeno in na način, ki mu je ustrezal, tako pa jih je tudi snemal. Nikoli ni segal po vrhovih malibujevske slave in bogastva, nasprotno, ostajal je v ozadju, zadovoljen, da lahko igra svojo glasbo po svoje, uspešne priredbe drugih glasbenikov, zlasti Claptona, pa so poskrbele, da je lahko živel askestko, ne pa na robu. Njegova življenjska drža je bila njegova odločitev in je zagotovo prispevala h brezkompromisnemu avtorskemu izrazu in vplivu, ki ga je imel in ga še ima na sočasnike in prihodnje generacije.

Pričujoča plošča dodaja še eno poglavje k legendi, singl Chasing You, ki je napovedal njen izid, pa je klasična Caleova »laid-back« countrybluesovska pesem s kitarskimi vložki, ki nikoli ne delujejo ekshibicionistično, zgolj barvajo razpoloženje in kot taki spominjajo na dejstvo, da biti presežen kitarist ne pomeni zgolj hitrostnega drkanja po vratu kitare. Tole je zagotovo plošča, ki se bo večkrat znašla na dnevnem redu; ne kot »delovno ozadje«, ampak kot ena številnih študij iz Caleove diskografije. Naslov je (četudi po eni od pesmi) torej dobro izbran.

Share