New Swing Quartet – Slovenski uspehi

New Swing Quartet v svoji karieri niso peli zgolj gospela in jazza; pravzaprav je njihova čisto prva mala plošča (1972) na strani A imela popevko Naj, naj, naj. V sedemdesetih in prvi polovici osemdesetih so aktivno sodelovali na popevkarskih festivalih in peli avtorske pesmi v slovenščini. Tako je pravzaprav logično, da se je skozi leta nabral lep kupček uspešnic v slovenščini, tako za potrebe televizijskih oddaj in radijskih programov kot za festivale Slovenska popevka (Dnevi slovenske zabavne glasbe), MMS in Vesela jesen. Veselojesenske uspešnice so sicer skoraj v celoti (na pričujoči plošči se sicer najde tudi kak narečni drobec) izšle posebej sredi osemdesetih na kaseti Oj, ta vesela jesen (Helidon), vse ostalo pa je na pričujoči zgoščenki, kjer prvič izhaja Helidonov LP iz leta 1986 Slovenski uspehi 1978-1984 z nekaj dodatki. Dodatki so zvečine prazničnega značaja (Silvestrsko vino, Srečno novo leto), LP pa je združil dvanajst popevk, ki so New Swing Quartetu prinesle prepoznavnost tudi v popevkarskih vodah. Ta del kariere naj bi se sicer zaključil ob popolni profesionalizaciji kvarteta konec osemdesetih, a so fantje pozneje občasno še nastopili na kakšnem festivalu, nazadnje letos, ko so na Popevki spremljali Dareta Kauriča.

Popevke v slovenščini v širši sliki opusa New Swing Quarteta po eni plati tvorijo minorni del opusa, po drugi plati pa gre za njihove najpopularnejše posnetke, ki so se izdatno vrteli po radiu, nekateri pa so tudi ponarodeli. Ko sem pred kratkim s prijateljem, ki rojen v devetdesetih, pogovarjal o New Swing Quartetu in omenil pesem Pripeljali smo premog, satiro iz časov bivše države izpod peresa Ota Pestnerja in Dareta Heringa, je bil presenečen: to oni pojejo? Pesem je poznal, četudi so jo New Swing Quartet peli leta 1984, a bila je radijski hit, očitno zdaj na nek način tudi ponarodela. Tudi pesem Ljubim te, Slovenija, ki so jo New Swing Quartet peli leta 1980 na MMS, je doživela več novih življenj; Oto Pestner jo je pozneje izvajal z Alpskim kvintetom, zaradi domovinske tematike pa jo še danes pogosto slišite na nekaterih radijskih valovih. Podobno je z veselojesensko popevko Šentjurčani, ki jo najdete na pričujoči kompilaciji in je postala ter ostala nekakšna neuradna himna tega dela Štajerske.

New Swing Quaretet so svoje festivalsko delo jemali enako resno kot gospel in pri delu uživali, kar se sliši s posnetkov. Obenem so leta 1978 za Dneve slovenske zabavne glasbe ustvarili eno najboljših avtorskih pesmi in tudi eno najboljših festivalskih pesmi zadnjega desetletja festivala Slovenska popevka nasploh z naslovom Slovo od mladosti (glasba: Oto Pestner, besedilo: Tomaž Domicelj), ki aludira tako na slovensko pesniško izročilo kot na minljivost in vstop v četrto desetletje, ki so ga takrat doživeli trije člani kvarteta. Druga plat je bila bolj vesela in zabavljaška: Mlada kri iz leta 1980, Dixie dekle iz 1979, pa že omenjena Pripeljali smo premog, ki je bila redna gostja v radijski oddaji V nedeljo zvečer. Baladi Izgubljena leta iz leta 1980 in Če bil bi ptica iz 1984 sta narejeni v slogu nashvillskega zvoka šestdesetih, v pesmi Celeia se spogledujejo z discom …

Škoda, da na pričujoči zgoščenki niso ob štirih dodatkih ponatisnili tudi podatkov o nastankih pesmi (letnice festivalov idr.), ki se nahajajo na izvirnem vinilu, a to se da popraviti ob morebitnem ponatisu. Takisto se veselimo ponatisa kasete Oj, ta vesela jesen. A o tem več kdaj drugič. Pričujoča izdaja sledi ponatisu plošče Naš stari Suzafon (izv. 1984, ponatis 2017), ob že omenjeni kaseti pa bo, če bodo dodali še Naj, naj, naj, ponatisnjen cel slovenski opus New Swing Quarteta pri Helidonu.

Share