4’33” – Счастье, Слава и Богатство

4’33”

Счастье, Слава и Богатство

SoLyd Records, 2002

Leta 2004 je minilo dvajset let od moje vrnitve iz Moskve, kjer sem živel s starši med leti 1978 in 1984 ter končal osnovno šolo. Tako se je poklopilo, da sem se ob tem okroglem jubileju odpravil z mojo drago Vivo na potovanje v Rusijo. Vrnil sem se v »svojo drugo« domovino. V Moskvi naju je gostil prijatelj Boris Čibej, tedaj dopisnik časnika Delo v Rusiji. Ni se izkazal zgolj kot gostitelj, ampak tudi kot odličen informator. Usmerjal naju je, kam se je treba podati, obrniti in zaiti, če želiva videti in ujeti kaj zanimivega. Iz rokava je stresal informacije o tedaj aktualnih kulturnih in glasbenih tokovih v Rusiji. Ko se pri njem doma ni poslušal moskovski Radio Eho, kjer je črpal tekoče informacije iz družbeno-političnega življenja v Rusiji, se je vrtela pisana muzika raznih izvajalcev in bendov iz Rusije in dežel nekdanje Sovjetske zveze.

Prvi, na katere sem v hipu padel, so bili Messer Chups iz Peterburga s ploščo Black Black Magic, ki še danes izstopa v njihovi obilni diskografiji. Naslednji je bil tandem 5nizza iz Harkova (Ukrajina). Očaral me je s svojo avtentično verzijo vokalno-akustičnega (unplugged) reggaeja. V tistih poletnih dneh in nočeh smo si največkrat zavrteli predelavo Видели ночь kultne sovjetske zasedbe Kino v izvedbi moldavskih Zdob si Zdub. Ob njih smo vsak žur zabelili s ska-punk psovalci Leningrad, mačkaste dopoldneve pa smo zdravili s ploščo Счастье, Слава и Богатство ansambla 4’33”.

Že ob prvih srečanjih s to ploščo sem zastrigel z ušesi. Drugače je verjetno ne bi niti kupil v eni izmed trgovin moskovske audio-glasbene tržnice Gorbuška. In še sreča, da sem jo, saj gre za ploščo, ki je zob časa ne načne, zmeraj zveni sveže in neobremenjeno. Vedno znova me zagrabi s svojo plemenitostjo, dovršenostjo in sproščenostjo. Ne morem se je naveličati, saj mi odkriva globino, pravzaprav bogastvo glasbe in samo mojstrovino enostavnega skladanja, aranžmajev, izvedbe, produkcije. Idila ruske muzikaličnosti zleze pod kožo.

Plošča Счастье, Слава и Богатство premore vse, kar nosi življenje: od temnih do svetlih plati, od hrupa do melodije, od harmonije do kaosa, od žalosti do veselja, od grenkobe do humorja, od drame do komedije, od preproščine do komplikacije. Ob njeni komornosti obnemim, njena poskočnost sproži refleks plesa in veselja. Redno jo vrtim na svojih jahanjih plošč po klubovju in zmeraj se prepričam, da njeni navihani in prostodušni komadi res vžgejo, da so magnet za ušesa in sprožilec vprašanja: »Kaj poslušamo? Kaj si pravkar vrtel?« Plošča je postala redni, obvezni artikel v mojem kovčku cedejev. Ko je enkrat po rolanju nisem našel med pospravljanem, me je zapopadla manjša panika; na srečo sem jo samo založil.  

Ta plošča mi je spremenila pogled na glasbo. Odprla mi je obzorja o neskončni lepoti glasbe. Pokazala mi je, da ne obstajata samo dve glasbi, dobra in slaba, ampak še ena: POPOLNA. Ima pa plošča tudi šibko točko, to je bonus track na koncu, ki ne sodi k ostalim instrumentalnim komadom. Preprosto je odveč, ima pa ta višek tudi pozitivno funkcijo. S svojo trivialnostjo vrne v realen svet, kot zvonec zbudi iz neizmernega užitka poslušanja.

Na svojem pohajkovanju po Moskvi leta 2004, sem imel to srečo, da sem ujel ansambel 4’33” tudi na delu, v živo. 11. julija 2004 je vodja ansambla Aleksej Ajgi (po angleško Alexei Aigui) praznoval svoj 33. rojstni dan in namesto žura je z ansamblom priredil koncert v klubu O.G.I. blizu Puškinovega spomenika. Nastop je navdušil s svojo sproščenostjo,  predvsem pa prepričal z brezhibno izvedbo. Sam violinist in skladatelj Aleksej Ajgi  pa je že zgodba zase.

Če bi me poslali na samotni otok in mi dovolili vzeti s sabo samo eno ploščo, ne bi imel težav z izborom: Счастье, Слава и Богатство. Kako posrečen naslov: Sreča, slava in bogastvo.

BIGor je (bil) jahač plošč, glasbeni publicist, urednik in avtor televizijskih in radijskih oddaj, bobnar, scenarist… in za povrh še odgovorni urednik Nove Muske (dragi kameradi, a ne bi bil cajt, da me zamenjate!??)

foto: Viva
Share