Nina Hagen Band

Nina Hagen Band

Nina Hagen Band

CBS Records, 1978

Brez dobre vage norosti je genij v človeku obsojen na golo, hladno perfekcijo. Ni kaj, lepota, ki vzame sapo in prestraši.  Za nekatere je to dovolj. Zame ne. Tukaj, v tem življenju ne iščem več tega, iščem občutke in se prepuščam, da me nagovarjajo zgodbe in dela ljudi, ki me navdušujejo in zapeljujejo z originalnim jezikom iskrenosti. Življenjska sila nemirnega duha glavne protagonistke te zgodbe je bila in je še vedno dobra umetniška motivacija za mnoge, ki smo prišli in prihajajmo iz drugih dimenzij in krajev vesolja. Saj poznamo tisto, za dobrim konjem se praši do smrti…

 

11. marca nenavadnega leta 2020 je (zdaj že) babica panka na planetu, ki ga ima očitno zelo rada, kot ga imamo radi tudi mnogi drugi njegovi uporabniki, praznovala 65. let obstoja. In to kakšnega!

Nina Hagen, rojena Katharina Hagen v Vzhodnem Berlinu, je z albumom Nina Hagen Band in bendom Nina Hagen Bend, pred dobrimi tremi desetletji, ko je vstopila v moje življenje, v moji zavesti naredila zelo širok prostor za idealno gojišče brezmejne kombinatorike vsega z vsem.

Zelo nenavadno je, da se Nina Hagen – kolikor mi je znano – nikoli ni ustavila v slovenski skupnosti. Hmmm. Glede na dejstvo, da se je njen očim, sicer izjemni pesnik in kantavtor Wolf Birman v Ljubljani prvič predstavil na knjižnem sejmu pred nekaj leti, upam, da bom za časa njenega in mojega življenja imela umetnico možnost spoznati tudi na kakšnem domačem odru. Kakorkoli že, ravno Birman je bil človek, ki je odločno vplival na svetovni pogled in na geografsko razširjenost mlade Nine Hagen. Birmanov glas o nujnosti zrušitve berlinskega zidu je bil namreč za politično elito takratne Vzhodne Nemčije tako neposreden glas resnice, da se je moral umetnik skupaj z ženo Evo Marijo Hagen in njeno hčerko – ha, Nino Hagen – umakniti v London. Od tu je Nina zares poletela med ljudi… Ko si velik in svobodni človeški duh odreže svoj del poti, ve, da ne bo lahko. Pogosto je grenko, samotno, pogosto je potrebno zapustiti dom, celo žrtvovati življenje, da lahko do zadnjega diha živi svoj pravi jaz. Nina Hagen je zame obraz, glas in glasnik vsega, kar se zdi morda ljudem s trdno zakoreninjenim vzorcem sovražne in rušilne delitve smrtna groza. Je dokaz, da se na tem planetu vse prepleta in je nedeljiv del enosti, ki jo na žalost razume in živi premalo ljudi. Ljudje smo namreč že tisočletja ujetniki igre sužnjev in gospodarjev, vojne so legalno sredstvo širjenja sovraštva, blišč in beda še vedno sedita varno vsaka na svoji strani reke življenja, eni so ubiti in drugi ubijajo. Nino Hagen je njena življenjska pot vodila skozi osebne in umetniške transformacije, ki jih morda najbolje pokaže kratek film z Youtuba. Za vse, ki cenite njeno delo, vredno ogleda, kljub slabši kvaliteti nekaterih delov filmčka.  

Imela sem nenavaden privilegij, da sem že kot osnovnošolka vedela, da bo umetnost tako ali drugače usmerjala moje korake. Ne spomnim se natančno kako je prišel plošček Nine Hagen v moje življenje, a vem, da je   bil konstruktivna klofuta. K temu je delno pripomogel specifični glasbeni okus, ki v moji rani mladosti žal ni absorbiral ničesar razen tega, kar je prepoznal kot iskreno. In imela sem neverjetno srečo, da sem se rodila v skupnosti, ki mi je kot zelo mlademu človeku postregla z izjemnim literarnim in glasbenim razkošjem duha umetnosti, utelešenega v obliki večnost del Tomaža Pengova, Svetlane Makarovič, Milčinskega pa Janija Kovačiča… Če zdaj nadaljujem s seznamom, bom morala pisati še lep čas, zato se raje vračam nazaj k Nini Hagen.

Takoj po izdaji njenega prvega albuma Nina Hagen Band ob koncu sedemdesetih je dobesedno zaorala čisto drugačne in povsem nove glasbene standarde, ki jih je težko opredeliti v smislu žanra, saj v ospredje vedno postavlja nove in nove glasbene kombinacije. V svojih delih si brez težav privošči preplet indijskih glasbenih prvin z elektroniko, spet drugič skombinira glamrock s šansonom in pankom. Ni, da ni. A to, kar me je kot najstnico, pa tudi ko sem spremljala njena zrela dela, prepričalo in pritegnilo mojo pozornost, so bila in so njena sporočila. To kar sporoča, sporoča neposredno, unikatno in posebno. Je darilo vsem nam, ki imamo srečo, da smo jo lahko spoznali. Osebno ji želim še mnogo ustvarjalnih let in morda, kdo ve, morda usoda kdaj združi najine ustvarjalne poti.

Nina Hagen ima za sabo bogato diskografijo skoraj že dvajsetih albumov, na stotine pesmi in nastopov. Je človek, ki se je pripravljen boriti za svet brez predsodkov, človek, ki zna prisluhniti žrtvam nasilja, človek, ki se bori proti norosti z lastno norostjo. Človek, ki prihaja iz mojega duhovnega plemena…Hvala. Nismo sami v celici pozabe.

Kantavtorica Ksenija Jus varno in z distanco hodi skozi desetletja, opravlja delo, s katerim raste in pada, se jezi in ljubi. Rada piše in poje, obožuje naravo, deli dragoceni čas življenja z vedrimi in odprtimi ljudmi, ki so njen dom in njeno srce. Veruje v Piko Nogavičko.

Share