Lhasa de Sela – La Llorona

Lhasa de Sela

La Llorona

Audiogram, 1997

Izbor za Moj album me razpenja med Blue Joni Mitchell in La Llorona Lhase de Sela. Oba albuma sta dala velik pečat in zlezla globoko pod kožo, vsak v svojem obdobju. Ampak ker je Lhasa prišla prva in ker sem trenutno še vedno pod vtisom njene sijajne biografije Why Lhasa de Sela Matters, se posvečam Lhasi.

‘La Llorona’ me je peljala v Mehiko, še preden sem tja zares odšla. Ta dežela je, kot mene kasneje, definirala Lhaso de Sela v njenem zgodnjem otroštvu, preživetem na tamkajšnjih tleh, in preko tesne vezi z mehiškim očetom. Njena Mehika je navdahnila album, ki je ujel duha mehiških rančer, azteške poezije,  tradicionanih napevov in zgodb, mehiške poetike, barv in okusov. V njem je malo Chavele, malo Victorja Jare, latinskoameriška srčnost, sentiment, toplina, glasbeni dotik Yvesa Desrosiera in čaroben Lhasin glas. Zakaj je ta album eden od izjemnih albumov, ki je iz čudovite, posebne naturščike naredil mednarodno zvezdo, lepo povzame Fred Goodman v omenjeni biografiji. Narejen iz čistosti užitka in nuje ustvarjanja, s pravimi ljudmi v pravem trenutku, z iskrenostjo, ljubeznijo, strastjo, igrivostjo, in kančkom sreče, ki je album ponesla širom v svet.

»Moj« je zato, ker me vsakič očara, ker je eden tistih, ki ga tisočkrat poslušaš in ga slišiš spet na novo, se k njemu nenehno vračaš, album, ki boža, mehča, gane, vzradosti, navdihuje, odpelje drugam, pripelje domov. Je album, s katerim rada potujem, da me še lepše zasanja po poti. Album, ki ga poslušam, kadar ne potujem in pogrešam Mehiko. Ki me je naučil pesem v španskem jeziku, preden sem znala špansko. Album, ki je rekel: pa kako čarobna je ta Lhasa.

Katja Šulc je pevka, ki se giblje med poezijo in glasbo. Do sedaj je ustvarila tri avtorske albume, Mila (2008), Twisted Delight (2013) in Kamlisajlan (2016).  Letos spomladi je izdala prvi singel iz istoimenskega novega projekta Caricias (2020), posvečenega Mehiki in tamkajšnji poeziji, prepletajoč sodobno, folk in staroselsko poezijo.

Share