Jimi Hendrix Experience – Smash Hits

Jimi Hendrix Experience

Smash Hits 

Track Records, 1968

Verjetno se prvinskost začne v naravi, ko se srečata divjak in kulturni genij. V mojem primeru, jaz – enajstletni deček in »džomba« Brči, ki je za taborniško budnico vžgal Jimijev Hey Joe in sem planil pokonci kot bi me pičila kača ter odprl zadrgo vlažnega šotora na travniku v Podvolovljeku, kjer je vihrala zastava Sivega volka.

Tisto poletje 1983 sem tudi položil prste na strune popotne Melodije Mengeš in se zasvojil s kitaro – z enostrunske fraze Smoke On The Water sem zajadral v glasbeno šolo. Ampak, govorim seveda o bližnjem srečanju z Jimijem. … Še isto poletje sta na domačem mestnem dvorišču po uličnem »fuzbalu« posedala osmarčka Pipo in Šipo in vzneseno debatirala o muz’ki:

»Ti rečem, si videl nov video od Jacksona, kako se mu pod plesnimi koraki prižigajo svetlobni kvadrati«, razlaga Šipo o zadnjem Videomixu.

»Ma, jebeš to, Hendrix, stari…on špila z zobmi, ma kva z zobmi, on igra dobesedno s kurcem«, odvrne Pipo.

Moja velika ušesa so me kot slončka ponesla domov, kjer sem naročil mami na službeni poti v tujino: »Prosim za Jimija Hendrixa in Michaela Jacksona!«. Kakšna kombinacija!? In res, iz »Zahoda« dobim dve kaseti – Smash Hits in Thriller.

No, kljub popularnosti se je »grozljivka« hitro zaprašila, Smash Hits pa je postala moja največkrat zarolana kaseta, ki sem si jo mnogokrat vrtel tudi pred spanjem.

Zato na hitro še čez štiklce, da obudim spomin in rife v glavi:

Purple Haze, Fire, The Wind Cries Mary, Can You See Me, 51st Anniversary, Hey Joe, Stone Free, The Stars That Play with Laughing Sam’s Dice, Manic DepressionHighway Chile, Burning of the Midnight Lamp, Foxy Lady!

Hey Joe sem na naslednjem taboru že za silo obvladal ob tabornem ognju in čeprav nisem zažgal kitare, mi je Jimijev plamen poganjal kri . … Vse skupaj je le zgodba o svobodi: Stone Free!

Andraž Polič – bard. Zadnja zbirka: Ob robu ceste. Band: Hamlet Express. Mesti: Ljubljana – Praga.

foto: poesis.si

Share