Dave Phillips & The Hot Rod Gang – Wild Youth

Dave Phillips & The Hot Rod Gang

Wild Youth

Rockhouse Records, 1982

Devetdeseta. Se kdo spomni devetdesetih? Devetdeseta, to je deset let nazaj, bi se pošalil neki moj prijatelj. V devetdesetih sem bil najstnik in najbolj me je zanimala glasba. Prisluhnil sem vsemu. Ideja o tem, kako bom nekoč slišal vso glasbo, takrat ni zvenela tako utopično. To je bila doba, ko internet še ni bil v vsakem gospodinjstvu. Informacije o glasbi smo črpali iz glasbenih revij, preko radia in televizije, klubov in glasbenih trgovin.

Glasba  je neprestano krožila, ne preko linkov (bližnjic), ampak preko kaset. Imel sem kar nekaj prijateljev s katerimi smo si izmenjavali glasbo. Včasih smo jo presneli s plošče na kaseto, včasih pa iz kasete na kaseto. Včasih so bile to že neštete kopije iste kopije, kar je, seveda, vplivalo na kakovost zapisa. Včasih nismo imeli denarja za prazno kaseto in smo novo stvar posneli čez nekaj starega, včasih večkrat, in takrat se je kakovost posnetka lahko slišno poslabšala.

Na neki takšni kaseti sem prvič slišal Wild Youth tria Dave Phillips & The Hot Rod Gang. Ne preveč vesten prijatelj od katerega sem kaseto dobil, nanjo ni napisal niti izvajalca niti albuma. In v času, ko ni bilo Shazama, je bilo težko odkriti, kdo je izvajalec. Tudi brskanje po revijah ni bilo v pomoč. Morda so se ravno zato skladbe kot so Wild Youth, She Will Come Back in Tainted Love vsedle vame za vedno. »Kdo je ta misteriozna skupina, ki zveni kot garažni rockabilly iz preteklosti?«, sem se spraševal in iskal in iskal.

Nekaj let kasneje sem album končno našel med prijateljevo zbirko zgoščenk. Takrat sem prvič slišal, kako naj bi zares zvenela. Precej bolj sodobno kot v mojem spominu. In čeprav je misterij izginil, navdušenje ni. Kar nekaj časa je preteklo, da sem se do zgoščenke dokopal tudi sam, takrat je bil Wild Youth že ultra-klasika.

Leta 2004 sem spoznal Louja Jordaana, ki je kasneje ustanovil skupino EightBomb. Od mene je bil nekaj let starejši in je prihajal iz Nizozemske, zato je bil njegov dostop do glasbe lažji. A takrat jo je večinoma črpal preko spleta, gramofona ni več posedoval, plošče pa mu brez tega niso več koristile. Tako sem prišel do svoje vinilne izdaje albuma, skladbe pa so ostale stalnice mojih neštetih DJ setov.

Leta 2014 naj bi na hrvaškem festivalu Dolce Vita nastopili še eni kralji neo-rockabilly zvoka, Polecats, katerih kitarist Boz Boorer je sicer tudi član Morrisseyeve spremljevalne skupine in avtor njegove glasbe. Kot posebna gosta sta bila napovedana Dave Phillips in Mark Harman, ki je igral kitaro na Wild Youth, kasneje pa je ustanovil skupino Restless.

Zaradi težav z letalskimi povezavami Tim Woorman in Boz Boorer v Rovinj nista nikoli prispela. So pa zato vsi ostali, ritem sekcija zasedbe Polecats, bobnar John Buck in kontrabasist Phil Bloomberg ter Dave in Mark, ki so se na mestu odločili, da bodo zaigrali del repertoarja skupine Polecats in nekaj skladb z albuma Wild Youth. S tem so skladbam tudi »v živo« utrdili mesto klasik, ki jih še danes rad poslušam in sem jih doživel prav v vseh formatih, od kasete do koncerta.

Martin Razpotnik deluje kot jezdec plošč pod delovnim imenom DJ Martin13, je ustanovitelj rock & roll založbe Martin’s Garage in organizator koncertov.

foto: Josip Bolonić
Share