PLOŠČA: Svi na pod – Prvi! (Mikser music, 2012)

 

Svi na pod! je utrgana beograjska funky pop zasedba, ki se je slovenski publiki nadvse navdušujoče prvič predstavila novembra 2010 v sklopu gostovanja Doma omladine v Kinu Šiška. V tandemu s precej bolj konvencionalno Zemljo gruva nam je takrat pod etiketo Nu Sound of Belgrade ponudila vpogled v drugi val urbanega postmiloševićevskega Beograda.

Medtem ko se je prva ekipa beograjskih novih bendov (Repetitor, Petrol, Stuttgart Online…), ki smo jo spoznali že pred leti, navezovala predvsem na kultni klub Akademija in zlato dobo beograjskega undergrounda, sta Zemlja gruva in Svi na pod! predstavnika ponovno prebujene šminkersko-žurerske scene – tiste, ki je bolj pri kešu in je v devetdesetih pod Miloševićem bodisi emigrirala v elektronski klubski underground ali pa mutirala v turbo vode.

Mimogrede, neizogibni spoj popa in narodnjakov, ki velja za slednje, je sicer že slabo desetletje prej v eseju Jugoslovenske potkulture u sedamdesetim (zbornik Drugom stranom, 1983)  vizionarsko napovedal Vladimir Anđelković z besedami: »Uzgred, ukoliko se novokomponovana narodna muzika, oko čijih se tokova kristališe snažna i brojčano velika grupacija, bude približila pop muzici – a ona jedino to može ako izmeni sopstvenu formu, a sadržaj učini prihvatljivim (tema sela mora da se zameni temom grada) – doći če do jednog novog i u svakom slučaju zanimljivog hibrida

Danes, po več kot desetletni popolni prevladi turbofolka, katerega vzpon in vsaj delni padec je briljantno zaobjet v maratonskem dokumentarcu Televizije B-92 Sav taj folk (v celoti dostopen na Youtubu), Beograd očitno spet postaja še kako urban tudi v tistem čisto običajnem smislu, se pravi ne samo v podzemlju ali na splavih, kar potrjujeta tudi že pred časom izišli prvenec Zemlje gruva WTF is gruvlend? in z moje strani že silno težko pričakovani prvenec benda Svi na pod! Prvi!, ki je ugledal luč sveta konec lanskega leta.

Zemlja gruva tako nadaljuje tisto bolj konvencionalno beograjsko pop tradicijo, katere predstavniki so bili v preteklosti Slađana Milošević, Oliver Mandić in nekdaj kar malo zasmehovani, danes pa že malodane kultni Boban Petrović. Svi na pod! pa so bližje tisti bolj odštekani veji, ki so jo v osemdesetih zastopali Bebi Dol, ne toliko zvočno kot predvsem duhovno Idoli (v tej luči je Vlado Divljan, ki na albumu gostuje v starozveneči skladbi Zvuk ulice, več kot logična izbira) in legendarni beograjski elektrofunk duo Du-Du-A.

Frenetična izvedba kultnega komada Afrikanac iz Beograda s prvenca zasedbe Du-Du-A Primitivni ples je tudi eden od vrhuncev albuma Prvi!. Ta vsebuje dvanajst skladb, ki so tudi sicer vse po vrsti vrhunske, bi pa med njimi vseeno še posebej omenil vsaj uvodno, hitoidno Ljubavi, homoerotično Čao Nevena, šarmantno priredbo zvezdniške zagrebške etno-pop formacije Vještice Zlato in razigrano zaključno Lopovska.

Pravzaprav se ne spomnim, kdaj sem nazadnje poslušal tako živopisno pop glasbo, tako nalezljivo, da sem moral pred dnevi kar malo prenehati z nenehnim poslušanjem, da se izognem neizogibnemu prenasičenju. V časih, ko je ex-yu pop-produkcija v permanentni krizi in izvajalci v razponu od Lollobrigide do Guštija bolj ali manj (ne)uspešno iščejo navdih v zlati dobi jugoslovanskega novega vala, se mi zdi, da so Svi na pod! morda edini, ki so uspeli ujeti popoln razkorak med preteklim in sodobnim in predstavljajo v tem trenutku eno najsvetlejših zvezd ne samo na »domačem«, ampak tudi na (sicer prav tako shiranem) mednarodnem ozvezdju popularne plesne glasbe.

Aha, še to: Svi na pod! je šestčlanska funky groovy zasedba s kitarami, bobni, flavto, elektroniko in pihali. Njen zaščitni znak sta peresno lahka, a nadvse energična vokalistka Bojana Vunturišević in spiritus benda Petar Rudić, čigar vplivi (kot pravi sam v rubriki Ukus poznatih na portalu Popboks) segajo od Šarla akrobata prek PIL in Daft Punk do Stevieja Wonderja, kar je v njihovi eksplozivni, unikatni in nadvse okusni mešanici  še kako zaznati. Naj zato zaključim z besedami, ki sem jih pod enim od svojih forumskih psevdonimov (flying teapot) 23.12.2010 namenil Petru na Popboksovem portalu: »Odličan izbor albuma (i pesme) koji samo potvrđuje da je muzika grupe Svi na pod! I te kako svesna toga zašto, kako i zbog čega je baš onakva kakva jeste, originalna i odlična.”

Na posluh!!!

 

Share