Na svidenje

Od junija 2009 do sredine maja 2015 sem (skoraj) vsako soboto objavil tedensko kolumno na kulturnih straneh Dnevnika. Natančneje, natipkal sem 292 Sobotnih kloak kot sva  z urednikom Gregorjem Butalo na začetku naslovila to rubriko. V njih sem se odzival na tekoče dogajanje na domači in mednarodni glasbeni sceni, recenziral plošče, komentiral dogodke in zaplete na polju popularne glasbe in kulture, obeležil kakšno obletnico, najavil bližajoči se dogodek ali ga ocenil, skočil tudi iz kulturnih sfer. V tem času  sem prejel takšne in drugačne (ne)odzive z različnih vetrov in sodeč po njih, sem pridobil – lahko bi celo rekel izoblikoval – generacijsko in interesno pester, zvest in naklonjen krog bralk in bralcev. Po zadnjih štirih sobotah odsotnosti na Dnevnikovih straneh in vse pogostejših vprašanjih, zakaj ni več moje kolumne, se čutim obvezan sporočiti, zakaj me ne berete več.

Mesec dni nazaj sem prejel mail od nove urednice Dnevnikove kulturne redakcije.

 —– Original Message —–
From: Tanja Lesničar Pučko
To: Igor Bašin
Sent: Tuesday, May 19, 2015 11:55 AM

Dragi Igor,
kot veš, sem prevzela urednikovanje in zdaj sem v fazi prenavljanja koncepta, kar ne bo šlo čez noč. Nekatere stvari sem suspendirala, dokler ne bom natančno določila nove forme (in vsebine), med drugim Album tedna in tvojo sobotno kolumno. Se ti javim, takoj ko bom imela idejo, kako to področje urediti.
Hvala za razumevanje in lep dan,
Tanja

Slabo novico o suspenzu sem raje prespal, da ne bi ustrelil kakšne neumnosti.

—– Original Message —–
From: Igor Bašin
To: Tanja Lesničar Pučko
Sent: Wednesday, May 20, 2015 11:48 AM
Subject: Re:

Draga Tanja,

čestitke ob prevzemu urednikovanja Kulture na Dnevniku. Mi je pa zelo žal, da tako na hitro vlečeš reze, čeprav sama navajaš, da prenova koncepta ne bo šla čez noč – s sporočeno odločitvijo se natanko to dogaja. Razumem prenovo, a takšen nenaden suspenz je za samozaposlene-prekarce zelo boleč in krut.

Po desetih letih pisanja za Dnevnikovo kulturo in po šestih letih niti enkrat zatajene Sobotne kloake upam, da bom še del (zunanjih) sodelavcev kulturnega uredništva, obenem sem ti ob prenovi koncepta na voljo za pogovor o dilemah pokrivanja glasbenih vsebin.

V pričakovanju dobrih novic te lepo pozdravljam,
BIGor

In potem vse tiho je bilo.

Istega dne, ko sem prejel zgornje obvestilo urednice, se je v okviru razstave Prepovedano plakatiranje: zgodba o Buldožerju odvijal pogovor o fenomenu te skupine, na katerem je sodeloval tudi gost razstave beograjski rock kritik ter teoretik umetnosti in zgodovine Momčilo Rajin. Leta 2006 je objavil knjigi kolumen, objavljenih v tedenski rubriki Postpop kultura v časniku Politika med 2002 in 2006. Prav ti zbrani teksti, njihova vsebina, sporočilo in sama forma, so porodili idejo za Kloako. In glej ga zlomka. Ko sem čez noč prišel do njenega konca, je bil moj pobudnik-vzornik v Ljubljani, in ko sem se tistega torka napotil na pogovor v Šiško, sem s police vzel obe dve knjigi Postpop. Nisem zbiratelj avtogramov, sem pa vseeno prosil Momčila, da se mi podpiše v obe knjigi z obveznim dopisom datuma igre slučaja.

Hvala, Momčilo, še enkrat! In hvala vsem bralkam in bralcem! Na nova pisanja in branja ter obilo dobre muzike še naprej!

Igor Bašin

delfi_postpop_i_tekstovi_2002-2004_momcilo_rajindelfi_postpop_ii_2004-2006_momcilo_rajindelfi_postpop_i_tekstovi_2002-2004_momcilo_rajindelfi_postpop_ii_2004-2006_momcilo_rajin

 

Untitled-Scanned-01

Untitled-Scanned-02

 

 

Share