Muska z druge poloble

Kot je Brendan Telford napovedal v prejšnjem, prvem poročilu avstralske scene, je njegova založba Sonic Masala Records v tem času objavila novo izdajo, album Liminal Zones skupine Day Ravies. Z njo dopolnjuje pestrost avstralskih godb, ki jih založba ponuja. Day Ravies zvenijo kot mora zasanjani indie pop. Zvok sintetizatorjev in mestoma uporabljena ritem mašina daje vsemu skupaj pridih osemdesetih – lahkotna muska je pravšnja za vroče dni.

V novem, drugem poročilu nam Brendan priporoča naslednjih pet avstralskih imen:

1) Andrew Tuttle
andrew tuttle
Andrew Tuttle je brisbanski glasbenik in multiinstrumentalist. Odličen v vseh pogledih. Bom malce pristranski, saj je Andrew moj dober prijatelj. Z njim deliva ljubezen do piva, hrane in kriket ekipe Queensland Bulls ter Chada Morgana. V zadnjem desetletju je bil močno vpleten v lokalno in mednarodno glasbeno sceno, večinoma pod psevdonimom Anonymeye. V zadnjem letu ali malo več pa se je odločil izstopiti iz sence psevdonima in je začel nastopati pod svojim pravim imenom. Njegova zadnja izdaja Slowcation je nastala med s strani države financiranim popotovanjem po Združenih državah, kjer je srečal množico elektronskih in underground umetnikov, med drugim tudi Dana Deacona in eksperimentalni duo Matmos. Zvočne pokrajine, ki jih je ustvaril, počasi pronicajo v poslušalca. Tvarina iz banja, kitare, sintetizatorja in osnovnih posnetkov tvori valovečo kopreno sonične usklajenosti, nečesa kar nas ovije in objame.

 

2) Yaws

Yaws je multitalentirani Dom Stephens, ki počasi tali svoja glasbena navdušenja v nekaj bolj metalskega, bolj trancerskega, bolj hipnotičnega – z ritmom. Prvič je nastopil na prvem koncertu Sonic Masale v Londonu aprila letos. Sam v temni sobi s starinskim televizorjem, s katerega je utripala samo svetloba – bilo je neverjetno. Junija je pri WorkinKlassNoise objavil kaseto Undo U/Candy. Na njej lahko slišimo dva posnetka, v katerih raziskuje seksualnost in monokromatično drobljenje s ponavljajočim ukrivljanjem. Ta fant lahko postane še velik.

 

3) James X Boyd & the Boydoids
boyd
James X Boyd & the Boydoids je v bistvu ena oseba James X Boyd. Brisbanski ekscentrični trubadur-odpadnik se je znašel med razpokami londonskega življenja. Njegov še neodkrit polomljeni popfolk je razburljiv, zelo zabaven in varljivo mračen; na nek način samozadosten. Kakorkoli, njegovo popotovanje v London je še poglobilo raziskovanje v njegovih solo stvaritvah, skritimi za vrati spalnice. Za seboj je na vročem avstralskem soncu pustil vrtiljak glasbenikov, ki ga je spremljal. Zato pa njegova predzadnja dva objavljena albuma Peace in Food zvenita drugače. Verjetno sta posledica nemirnih nog in muhavosti. Junija je igral skupaj z H.Grimace, Gloss Rejection, Majorettes in Winnaretta. Tri komade iz tega nastopa lahko slišite tudi na EPju BOYDOIDS.

 

4) The Wilful Boys

wilful boys

The Wilful Boys so tretji bend na tej hit listi, ki tehnično ni čisto avstralski. Prihaja iz New Yorka, vendar ga sestavljajo Avstralci. Pred kratkim so igrali s drugimi avstralskimi glasbeniki, ki so šli skozi veliko jabolko, z recimo Degreaser in Yes I’m Leaving. Njihov zvok je zavestno kužen in suh, kar je zadnje čase značilno za melbournsko podzemno punkrock sceno, vendar ne tudi za Ameriko. Njihov 7-inčer Anybody There je mutirano zlitje vražje brutalnosti Jesus Lizard, prezira Bird Blobs in sentimentalnost avstralkega gostilniškega rocka. Komad na B. strani Flat Out zveni tako avstralsko, da si je kar smešno predstavljati, kako se ob njem pozibavajo brooklynski hipsterji. Vsak izmed nas potrebuje malo antipoda s posmehom v svojem življenju.

 

5) Jackson Reid Briggs & The Heaters

briggs
Na koncu imamo še Jacksona Reid Briggsa & The Heaters. Briggs je bil glavni kitarist post-gotske kantri rock amalgamske zmesi Nikko, ki je leta 2012 izdal odličen album Gold & Red in je igral kot predskupina Explosions In the Sky. Po razpadu skupine potuje Briggs po samostojni poti, vendar je kljub temu svoja sanjarjenja objavil na posnetku v bendovskem formatu. Objavil je 7-inčer Holding On za založbo Kasumuen Records, čemur sledi evropska turneja.

In če ob branju teh poročil z avstralske scene mislite, da te glasbe ne bo mogoče preveriti v živo, vsaj ne kmalu, se pošteno motite. Že 31. julija lahko preverite Jacksona Reida Briggsa na solo nastopu v Ljubljani, v placu Boris v Tovarni Rog.

 

Share