POSLUŠAJMO FILME: Oskarji za glasbo in zvok 2016

Mitja Reichenberg

Filmska glasba, zvok in oskarji

Lahko rečemo, da smo določene stvari kar precej natančno predvideli.

Najboljša originalna partitura (original score)

V kategoriji za najboljšo originalno partituro je bilo 5 nominirancev: Most vohunov (Bridge of Spies, Steven Spielberg, 2015), za katerega je glasbo napisal Thomas Newman. Kot druga partitura je bila nominirana glasba za film Carol (Todd Haynes, 2015), za katerega je glasbo napisal Carter Burwell. Sledil je film Sicario (Denis Villeneuve, 2015) in je postal s svojo glasbo, ki jo je napisal Jóhann Jóhannsson, precej zanimiv. Lahko bi celo rekli, da je zanimiv prav zaradi glasbe. Nato je bila na seznamu filmska saga Vojna zvezd: Epizoda VII – Sila se prebuja (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, J. J. Abrams, 2015) in mnogi so mislili, da je to morda film, ki je stavil na najhitrejšega konja – to pa je starosta filmske glasbe, John Williams. Toda dogodilo se je pravzaprav predvidljivo. Zmagal je film, ki je že dvignil precej prahu – to pa je Podlih osem (The Hateful 8, Quentin Tarantino, 2015), kjer pa sodeluje prava ikona filmsko-glasbenih partitur: Ennio Morricone (rojen 1928). Kot komponist se je do sedaj podpisal pod več kot 500 filmov, kar ga postavlja brez dvoma v sam vrh filmske glasbe 20. stoletja. Zagotovo ni filmskega zanesenjaka, ki bi ne znal našteti vsaj nekaj njegovih znamenitih partitur, še posebej tistih, ki so nastale v sodelovanju z italijanskim režiserjem Sergiom Leonom. Do sedaj je bil za prestižnega oskarja nominiran že 6-krat, pa lahko zato domnevamo (tudi zaradi starosti in prestiža), da mu bo tokrat pa vendar uspelo. Prvo nominacijo je dobil za film Božanski dnevi (Days of Heaven, Terrence Malick, 1979), nato Misijon (The Mission, Roland Joffé, 1986), pa Nedotakljivi (The Untouchables, Brian De Palma, 1987), sledijo Bugsy (Berry Levinson, 1991), Malèna (Giuseppe Tornatore, 2000) in končno Podlih osem. Slednja partituro vsebuje precej tega, kar poznamo pod glasbeno znamko ‘Morricone’, torej tudi prepoznavnost orkestracije in melodičnosti – in očitno je bilo več kot dovolj, da je prepričalo komisijo.

Najboljša originalna pesem (original song)

V kategoriji za najboljšo pesem (song) pa so bili nominirani naslovi filmov, ki prav tako zaposlujejo filmsko javnost s tem, kar (po glasbeni plati) prinašajo v svet industrije glasbene zabave. To pa je predvsem denar. Tako je bila nominirana skladba Earned It, pod katero se podpisujejo The Weeknd, Belly, Jason ‘Daheala’ Wuenneville in Stephan Moccio, gre za song iz razvpitega filma Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey, Sam Taylor-Johnson, 2015). Sledi pesem Til It Happens to You iz filma The Hounting Ground (Kirby Dick, 2015) v izvedbi in avtorstvu Diane Warren in pa Lady Gaga. Morda je bil nekoliko bolj zanimiv song Manta Ray iz filma Racing Extinction (Louie Psihoyos, 2015), pod katerega sta se podpisala J. Ralph in Antony Hegarty. Kot naslednjo nominacijo za najboljšo pesem je prejel napev Simple Song #3, pod katero se podpisuje David Lang, govorimo pa o filmu Mladost (Youth, Paolo Sorrentino, 2015), kar je tudi edina nominacija tega filma in del celotne partiture, ki jo je David Lang za ta film napisal. Mnogi so gledali z velikim zaupanjem v zmago pesmi Writing’s On The Wall, avtorjev Sama Smitha in pa Jamesa Napiera – saj gre za film Spectre (Sam Mendes, 2015), najnovejše Bondovo popotovanje po svetu kriminala. In niso se zmotili. Prav ta song je osvojil Oskarjevo lovorika tega leta.

Najboljša zvočna montaža (sound editing)

Zadovoljni ali ne, filmska akademija je za letošnje leto dobro razburkala svet filmskih platen. K filmskemu zvoku sodi še zvočna montaža, ki jo je prejel film Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road, George Miller, 2015), med nominiranci v tej kategoriji pa so bili še Marsovec (The Martian, Ridley Scott, 2015), Povratnik (The Revenant, Alejandro G. Inárritu, 2015), nato Sicario (Denis Villeneuve, 2015) in pa Vojna zvezd: Epizoda VII – Sila se prebuja (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, J. J. Abrams, 2015).

Najboljše tonsko mešanje (sound mixing)

Tudi ta kategorija ni kar od muh. V zvočni montaži se zgodi marsikaj, kar lahko pomembno vpliva na celotno podobo filma. Zmagovalec je bil film Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road, George Miller, 2015), ob njem pa so bili zelo pomembni še Most vohunov (Bridge of Spies, Steven Spielberg, 2015), pa Marsovec (The Martian, Ridley Scott, 2015), seveda mega projekt Povratnik (The Revenant, Alejandro G. Inárritu, 2015) in končno giga-mega projekt Vojna zvezd: Epizoda VII – Sila se prebuja (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, J. J. Abrams, 2015).

Share