Letnik: 1996_97 | Številka: 1 | Avtor/ica: Rok Jurič

LOLITA

Lolipop

KUD France Prešeren/Nika, 1996

Po kilavih začetkih te ljubljanske skupine, ko so jim na snemanjih bobnarji zaspali na inštrumentu (dobesedno), je trojica postala zrela - z ideje o petih ploščah v petih letih prek magistrata in doktorata so prišli do nove cedejke, ki ima tak naslov kot priljubljena lizika mojega otroštva - Lolipop. Premierno je bila predvajana na uvodnem koncertu letošnje Druge godbe.

Tlačenko krasi prijeten cover-art z močno vegetarijansko intonacijo, h kateri se lepo podajo tudi naslovi skladb, ki kažejo resnično predanost zelenim zelem. So bile krive temu zagonetnemu naslovu: Iziganemara (dapagajaznemaram, pakvatokogabriga). Če bi to krilatico napisal kakšen Šalamun, bi takoj fasal Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Lolitovci pa ne bodo dobili nič. No, morda kakšno pivo in prijazno povabilo, da naj se za denar oglasijo pri naslednjem ministru.)

Glasba s plošče Lolipop je lolipopovska - skratka: njihova. Ni je moč umestiti v sodobna polja glasb, saj krade pri vseh (freeju, Coltranu, funku, Colemanu, rocku, punku). Nekdo jih je označil kot hardboppop. Še zdaj, po njihovih štirih izdelkih (cass FV, LP Lolita, CD Bo-Pa, CD Lolipop), ne vem, kaj pomeni ta kratica. Glasba je prijetna, na trenutke zelo energijska (Šabič se kar trga z verige), da zacepetaš od veselja, potem pa poči noter Vidmarjeva kitara, ki je navsezadnje tudi lirična in ohladi sceno. Simončičev saksofon, ki je po vseh teh posnetkih in njegovi lastni cedejki Pieces of Cake že jasno prepoznaven, pa naredi artistični intermezo, iz katerega lahko sledi vse ali pa nič. Tako se odvrti celotna plošča. Veliko je ritmičnega poplesavanja, ki ga vodita Vidmar in Šabič, na katerega s presenetljivo lepim zvokom altovskega saksfona Simončič razlije lepo melodijo (Modri vlak, Jutro, Šaban), nekaj živčnosti (Tema, Trije šusi - dva člana Lolite se ukvarjata z računalništvom, tretji gleda podrast) in nekaj tako močne impresivne note, da postane glasba verna slika realnosti (Okrog petih zjutraj - veren dokaz mačka in zadaha po pivu dan po pijanki). Ali pa tista, ko jim poje Mika (tudi na LP Lolita so meli eno fajn pevko - Marso; Se mi zdi, da Lolitovci res rabijo žensko)

Z Lolipopom smo ljubitelji jazzandbeyond dobili prijetno slščico, ki ima pred originalnim lolipopom eno prednost - ne povzroča kariesa. To mi pa že lahko zaupate. Zato ga ližite brez strahu.

Rok Jurič