Letnik: 1996_97 | Številka: 10 | Avtor/ica: Bogdan Benigar

THOMAS CHAPIN TRIO PLUS STRINGS

Haywire

(Knitting Factory Works/Nika, 1996)

Trio Thomas Chapin v postavi Thomas Chapin, pihala, Mario Pavone, akustični bas, in Michael Sarin, bobni, deluje od leta 1991 in je v tem času posnel pet plošč. Vse so izšle pri Knitting Factory Works, tako da je trio eden redkih hišnih bendov založbe, ki izhaja iz delovanja kultnega newyorškega kluba.

Thomas Chapin je glasbenik srednje generacije, močan pihalec, ki črpa iz najizzivalnejšega dela jazzovske zgodovine in mu dodaja svojevrsten sodobni drive, ki ga uvršča med najbolj atraktivne pihalce devetdesetih. Njegova glasba in način izvedbe zelo asociirata na početje Tima Berna v osemdesetih, še posebno v projektih, kjer triu dodaja gostujoče glasbenike. Haywire je drugi Chapinov projekt takšne vrste. Na plošči Insomnia (KFW, 1994) je k sodelovanju povabil brass sekcijo, na Haywire pa strunarje. Prav ti plošči sta zanimivejši od drugih, in očitno je, da sta bili za Chapina poseben izziv. Chapinov talent za poigravanje z jazzovsko obliko ni sicer nič novega, a je na izvedbeni ravni nadvse prepričljiv. Njegova značilnost je vsekakor "motenje" improviziranih solov, ki so vedno podprti z ritem sekcijo, s skladanimi deli v različnih kombinacijah. Sploh pa Chapin bolj pritegne v vlogi skladatelja pihalca kot pa pihalca improvizatorja.

Vpletanje strunskega tria na Haywire je skrbno aranžirano. Vlogo odigra pomirjajoče (v nekaterih delih zveni zelo klasično) in dodatno začini solistične vrhunce plošče. To velja predvsem za violino Marka Feldmana, ki ponovno dokazuje, da je najbolj "hvaležen" violinski klasik med jazzarji. Rus Boris Rayskin na čelu in Japonec Kiyoto Fujiwara na basu dodata pričakovan delež. Omeniti velja še pester izbor Chapinovih pihal od alta, mezzo-soprana in bariton saksofona do flavte, s katero rocka kot kakšen Ian Anderson. Vse skupaj oblikuje dinamično celoto, takšno, ki je ponavadi značilna za odličen jazzovski koncert - in deležni so ju bili v klubu Knitting Factory 24. in 27. januarja 1996.

Upajmo, da bo Chapin premagal zahrbtno bolezen, s katero se trenutno bojuje, in da je Haywire le eden izmed vrhuncev njegove kariere.

Bogdan Benigar