Letnik: 1996_97 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jane Weber

C. J. CHENIER

The Big Squeeze

(Alligator/Statera, 1997)

Tudi bralcu, ki le bežno spremlja dogajanje na svetovnem glasbenem prizorišču, je v zadnjem letu ali dveh postalo jasno, da zanimanje za različne zvrsti ameriške popularne glasbe usiha in da ljudje čedalje raje poslušajo tako imenovano svetovno glasbo. Nekateri razgledani ali - če hočete - prebrisani radijci pa pod to sicer sporno, a po svoje posrečeno oznako, predstavljajo tudi plošče countryja, bluesa, cajuna, zydeca in celo kozmične ameriške glasbe. Spomnim se neke oddaje, v kateri je Andy Kershaw na radiu BBC Radio One eno za drugo zavrtel skladbi Šeba Mamija in Grama Parsonsa. Če bi si kaj takega zamislil kateri izmed naših radijskih urednikov, bi ga verjetno hitro razgasili za bedaka ali celo nagnali z radijske postaje, kot se je v našem medijskem prostoru pred leti že dogajalo.

Vprašali se boste, zakaj je potreben takšen uvod. C. J. Chenier je eden tistih ameriških glasbenikov, ki brezkompromisno ustvarjajo v tradiciji in izročilu zakoreninjeno glasbo, hkrati pa starim in obrabljenim obrazcem dodajajo nekaj novega ter s kakovostnim pristopom budijo upanje, da Amerike le ne bo mogoče tako zlahka zbrisati z glasbenega zemljevida. Zydeco je sodeč po prodaji plošč tudi pri nas razmeroma priljubljen, vendar smo doslej koncertov tovrstne glasbe slišali bolj malo. Če ne bi bilo festivala Druga godba, pa bi nam bila tudi glasba s koncertov skupine Buckwheat Zydeco tuja in neznana. C. J. Chenier je v primerjavi s Stanleyjem “Buckwheatom” Duralom še predrznejši in mogoče celo bolj staromoden. Njegove plošče - zadnje čase jih izdaja založba Alligator/Statera (tel. 061 125 63 56) - so producirane sicer izjemno prijetno in predvidljivo, vendar Chenierjeva harmonika ohranja oster rob, ki ga v Buckwheatovem slogu z novejših plošč včasih pogrešamo. C. J. se je prvin zydeca naučil pri očetu Cliftonu Chenierju, brez dvoma kralju zydeca, nenehno pa jim dodaja glasbene primesi bluesa, soula, tudi funka in jazza iz New Orleansa. Postulatom te glasbe je v celoti podrejena tudi sijajna plošča The Big Squeeze.

Če je Stanley “Buckwheat” Dural najbolj znan in najuspešnejši izvajalec današnjega zydeca, lahko rečemo, da je C. J. Chenier eden najboljših harmonikarjev v tej glasbeni zvrsti in eden tistih vizionarjev, ki jim nikoli ne zmanjka glasbenih zamisli. Že to jesen bo nastopil v Ljubljani in Novi Gorici. Če imate radi vročo zabavo ob zydecu, nikar ne zamudite njegovih koncertov. Posnetek katerega izmed njih boste lahko slišali tudi na Radiu Slovenija. Glasba za ples s plošče The Big Squeeze vam bo po prvem poslušanju še dolgo odzvanjala v spominu.

Jane Weber