Letnik: 1996_97 | Številka: 10 | Avtor/ica: Grega-Tao Vrhovec-Sambolec

HEDNINGARNA

Hippjokk

(Silence, 1997)

Težko se spravim k pisanju ocene zgoščenke Hippjokk švedske skupine Hedningarna, kajti ob poslušanju bi rajši plesal, kot pa pisal. Gradivo so švedske tradicionalne pesmi in plesi, zaigrani na tradicionalna glasbila v sodobni studijski produkciji. Da ne bo pomote - ne gre niti za zvesto preigravanje starih melodij niti za new age produkt. Hedningarna so »heretiki« švedske etno tradicije, staro glasbo v lastnih aranžmajih uspešno umeščajo v današnji kontekst. Tokrat gre za subtilno zlitje srednjeveškega rajanja s sodobnim tehno ritualom, kjer pa se nikakor ne izgubi stik s telesnostjo.

Skupino sestavljajo trije stalni člani: Anders Stake, ki igra tradicionalne violine na tipke, violino, židovsko harfo, tradicionalno flavto, švedske dude, suono, gong in poje, Hallbus Totte Mattsson, ki igra mandoro, moraud, harmoniko, švedski dulcimer in poje, ter Björn Tollin z različnimi tolkali. Poleg njih je na zgoščenki konstitutivni član zasedbe še Samijec Wimme Saari, ki poje jojk. Jojk je tradicionalni način petja Samijcev, nomadskega ljudstva na skrajnem severu Evrope. Sodelujeta še Johan Lliljemark na didgeridooju in Knut Reiersrud na električni kitari.

Hedningarna in Wimme so se prvič srečali v Umeaji, mestu na severu Švedske, kjer so Hedningarna imeli koncert. Wimme se je pojavil na odru in začel jojkati na njihovo glasbo v takšni ekstazi, da je končal ležeč na odru s stojalom za mikrofon čezse. Menim, da se s to anekdoto še najlažje približam atmosferi, ki se vzpostavi ob poslušanju Hippjokk.

Vsem enajstim skladbam so skupni enakomerni ponavljajoči se groovi in nenavadna, zamazana zvočna slika, ki jo ustvarijo stara glasbila v kombinaciji s kakšnimi semplanimi tolkali in didgeridoojem. Struktura skladb je dokaj odprta, tako da dopušča improvizacije na osnovne melodije, ki so že same po sebi zelo močne, in to daje skladbam ekstatični »drive«, ki ga v treh skladbah postoteri še Wimmejev jojk. Ekstaza gre v neskončnost ob doživetem nastopu skupine, za katerega upamo, da ga bomo deležni tudi pri nas. Vi sees!

(Silence Records, PO BOX 44, S-670 41 Koppom, Sweden)

Grega-Tao Vrhovec-Sambolec