Letnik: 1996_97 | Številka: 10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

Viva la Revolución

(3 CD, Divucsa, 1997)

Zapatistična revolucija je že v njenem času (od 1910 do 1920) pomenila navdih za vrsto mehiških pevcev in ljudskih godcev, ki so slavili imena velikih revolucionarjev, kot sta bila Emiliano Zapata in Pancho Villa. Od tedaj se je zato ohranila vrsta napevov s to tematiko, ki jo ima tudi uradna Mehika že nekaj časa za sestavni del svoje zgodovine. Zaradi tega so že v osemdesetih letih pri Državnem inštitutu za arheologijo in zgodovino izdali dvojno LP ploščo z naslovom Corridos Zapatistas in na njej zabeležili terenske posnetke avtentičnih ljudskih pevcev, ki še danes po vaseh prepevajo o Zapati in revoluciji. Tovrstno uglasbeno pripovedništvo se kaže recimo tako, da pevci ob spremljavi kitare pesem o smrti Emiliana Zapate pojejo tudi več kot dvajset minut.

Toda ob tej obstajajo še tiste mehiške skupine in glasbeniki, ki jih prepoznamo po značilnih trobentah, harmonikah in kitarah. Dolžina pesmi se je pri teh ansamblih skrajšala na nekaj minut, zato so seveda še pridobile popularnost.

Prava kolekcija tovrstnih mehiških slavospevov revoluciji in Zapati je zabeležena na trojni CD plošči z zgovornim naslovom Viva la Revolucion, ki so jo letos izdali pri barcelonski založbi Divucsa. Na tej antologiji glasbe mehiške revolucije izvajajo skladbe pevci Antonio Aguilar, Pedro Infante, David Zaizar, Lucho Villa, pevka America Martin in skupine Hermanos Zaizar, Los Tremendos Gavilanes ter Halcones de Salitrillo.

Plošča torej, kjer ob živahnih zvokih izvemo še marsikatero poučno zgodbo iz zgodovine mehiške revolucije.

Marko Jenšterle