Letnik: 1996_97 | Številka: 11 | Avtor/ica: Jure Matičič

REPRAZENT/RONI SIZE

New Forms

(Talkin’ Loud, 1997)

Končno je nekdo na drum’n’bass/jungle prizorišču po Goldijevem Timeless izdal dvojni album, ki se lahko meri s pop velikani in z neodvisnimi underground producenti. Roni Size, DJ Krust, DJ Die in Suv so znanci še iz časov, ko so skupaj ustanovili založbo Full Cycle in si delili vizijo zvoka in smeri, zdaj pa je sodelovanje v kolektivu Reprazent z vokalnimi prispevki MC Dynamita in soul pevke Onallee pripeljalo do neobičajnega drum’n’bass projekta. Uporabili so namreč v živo zaigrane bobne in base, in to daje albumu več mehkobe. Večino komadov je napisal Roni Size in so kombinacija njegovega starega zvoka z akustičnimi instrumenti, producentske zasluge pa si deli celoten kolektiv.

Uvod v album je eksploziven, nadaljuje se z mešanico dvojnih basov, hardstep bobnov in elektro noise vložkov. Vokalni del plošče je oplemeniten s hip hop beati in rap vokali newyorčana Bahamadie, skupaj z Onallee v refrenih, ki jo lahko slišimo še v dveh komadih, Heroes pa poje čez breakbeat zmedo v ozadju. Srečamo se tudi z zvočnimi eksperimenti, z zmesjo zborovskih vokalov, bobnov, z vpadi kitare in nekakšno hip’n’bass mešanico.

Album se konča z umirjenim in zasanjanim Ballet Dance, ki daje vtis, kot da bi pijan bobnar ob petih zjutraj po neprespani noči prinašal in odnašal bobne, na radiu pa bi vrteli nekakšen simfoničen orkester (zelo afterhours).

New Forms torej zajema celotno dogajanje na sceni od samega začetka, predvsem pa tisti povsem nov odnos, ki ga ima Reprazent do plesne glasbe, to pomeni, da dvaindvajset komadov ne deluje fragmentirano, ampak so kot celota postavljeni v širši kontekst albuma z več kot dvema urama intrigantnega drum’n’bass preigravanja.

Jure Matičič