Letnik: 1996_97 | Številka: 11 | Avtor/ica: Jane Weber

SECONDS FLAT

Seconds Flat

(Green Linnet, 1997)

Country rock je bil ena najbolj spornih zvrsti rocka. Doživel je podobno usodo kot country gospel. Nekateri izvajalci so ga vzeli resno in posneli nekaj odličnih plošč, še več je bilo takih, ki so skočili na vlak slave, ki je po naključju pripeljal mimo, in v pomanjkanju svojih lastnih zamisli začeli igrati countryju podobno glasbo. Ta je sicer prijetna za uho, na ameriškem jugu lahko z njo celo osvajate lahkomiselna dekleta, vendar je včasih potrebno tudi kaj več od lepega glasu in poznavanja not.

Zasledil sem, da so imeli glasbeni kritiki že v zgodnjih sedemdesetih letih veliko težav pri ocenjevanju plošč country rocka. Za konec prvega vala country rocka sicer velja padec Grama Parsonsa in vzpon skupine The Eagles. Pred podobne dileme smo postavljeni tudi danes. Alternativni country, kot so današnji country rock poimenovali v ameriških občilih, se vrti v zaprtem krogu. Glasbeniki preprosto poznajo premalo glasbene zgodovine in ne vedo, kako bi jo vpletli v glasbo. Člani skupine Seconds Flat iz Južne Karoline so odraščali ob glasbi Steva Earla, Georgea Jonesa in Waylona Jenningsa. V reklamnem oglasu ob izidu pričujoče plošče, prvenca za založbo Green Linnet (43 Beaver Brook Road, Danbury, CT 06810 USA), smo lahko prebrali, da so združili tradicijo Apalačev, honky tonka in countryjevskega soula. Najlepša poglavja country rocka so izžarevala nekakšno trpko bolečino, nemalokrat prekrito z užitkarstvom in hlinjenim občutkom krivde, sicer znanim iz glasbe Hanka Williamsa in pevcev gospela, kot so bili Kitty Wells, Hank Snow in Dick Curless. Ob poslušanju današnjega country rocka pa se mi zdi, da glasbeniki ne izžarevajo niti bolečine niti grehote. Glasba skupine Seconds Flat se sicer nekoliko razlikuje od večine današnjega alternativnega country rocka, popolnoma pa me le ne prepriča. Kljub temu je treba priznati, da je blizu poskusom skupin Wagon in Uncle Tupelo, ki sta v devetdesetih mogoče prišli celo najdlje v raziskovanju novih razsežnosti country rocka.

Če imate radi skupine, kot so The Jayhawks, Cowboy Junkies in The Walkabouts, poslušajte še skupino Seconds Flat. V kaki zanikrni trgovini v Južni Karolini boste mogoče našli tudi prvo ploščo te zanimive zasedbe z naslovom Spittin’ ‘Cause We Like To. K sicer odličnemu in skrajno prijetnemu zvenu plošče Seconds Flat sta pripomogla tudi dobroist Jerry Douglas in producent Brian Ahern, znan po delu z Emmylou Harris. In ko ravno omenjam prvo damo country rocka. Tudi ona je, žal, posnela celo vrsto slabih plošč. Če izvajaš takšno glasbo, se pač sprehajaš po krhkem ledu.

Jane Weber