Letnik: 1996_97 | Številka: 11 | Avtor/ica: Terens Štader

T MODEL FORD

Pee Wee Get My Gun

(Fat Possum Records, 1997)

JUNIOR KIMBROUGH

Most Things Haven't Worked Out

(Fat Possum Records, 1997)

Fordov model T je ameriška klasika, priznani nacionalni tehnični zaklad. Blues pa je zaklad, ki so ga Američani spoštovali, čislali, a nikdar podpirali. Zmeraj si je moral sam utreti pot. Od časov Henrija Forda se je spremenilo bolj malo. Toda to ni preprečilo Jamesu Lewisu Carterju, v beznicah znanem kot T. Model Ford, da pri petinsedemdesetih posname prvo veliko ploščo. Ali je kdaj prepozno za začetek? Ne za T. Modela Forda, enega redkih, ki uresničuje starorockovsko nothing to loose. T. Model Ford ni Stric Tom, temveč črna grožnja beli Ameriki in njenim slednikom. Zato njegov blues ni radiofonsko producirana glasba za poslušalce srednjih let. Je surov, grob, tudi grd, vsekakor pa trd kos glasbe. Mestoma intrigantno raven. Električni kitarski blues, spuščen skozi basovski ojačevalec. Polomljen. Izmučen. In nadvse živ.

Drugi dokaz, da še obstajajo naravne čarovnije, je zadnja velika plošča Juniorja Kimbrougha. Velikana iz Misisipija, ki je svoj čas učil igrati kitaro Charlieja Feathersa. Očeta dvaindvajsetih otrok. Dolgoletnega lastnika beznice. Ob R. L.-u najmočnejšega izvajalca pri Fat Possum. Če T. Model Ford zveni kot križanec Heartbreakers in Gories, se zvok zasedbe Juniorja Kimbrougha nevarno približuje tresljajem, ki so jih svoj čas razpošiljali Funkadelic. Ah, te vozlate basovske linije, ki jih plete Gerry Burnside! R. L.-ov sin. Masiven zvok. Velik kot Empire State Building. Neulovljiv. Razkosane forme. Površinsko neuglašen in poln napak, vendar popoln. Blues, ki je tako dober, kot je sploh lahko dober blues v devetdesetih. Morda še boljši. Neslišan in drugačen. Izviren, prihajajoč iz izvira samega, v izvedbi enega redkih še izvirnih. Most Things Haven't Worked Out je album globokega bluesa in dolgih, opojnih skladb, ki se poslušajo v kosu. Plošča, v katero se potaplja in ki se jo stežka pozablja.

Ko bodo ti izginili, kdo nam bo sploh še ostal? Correy Haris? Alvin Youngblood? Kelly Joe Phelps? Uživajte v njih, dokler so že med nami.

Terens Štader