Letnik: 1996_97 | Številka: 12 | Avtor/ica: Nikolai Jeffs

RUBEN BLADES

La rosa de los vientos

(Sony Salsa, 1996)

Ruben Blades je prvi mož politične salse: v pesmih tako kombinira čut za vsakdanjo prikrajšanost življenja v domači Panami, v latinski Ameriki nasploh, pa tudi v ZDA, kjer si je mnogo latinosov, kakor tudi Blades, iskalo novo domovanje, ki ni bilo nič kaj manj tesno od starega. Toda s tem albumom se Blades naslanja izključno na mladi panamski talent in infrastrukturo. Izhodišče je zanj prelomno, rezultat pa vznemirljiv, tudi zato, ker sam glasbeni horizont plošče presega zgolj poigravanje z lokalnimi glasbenimi oblikami. Namreč, kakor vsi dobri latinskoameriški glasbeniki, zna tudi Blades poiskati ravnotežje med lokalnimi ter bolj kontinentalno zastavljenimi zvoki.

Pri tem seveda Bladesu ni tuje inovatorstvo - v pesmih boste našli kopico različnih žanrov od cumbie do neuva canciona, ki jih Blades uspešno meša s salso. In ob plesu, h kateremu plošča kar kliče, se ponujajo tudi številni trenutki za refleksijo... Tudi to je zvok sodobne Paname! Tako je Bladesu znova uspelo najti pravo mero racionalnega in emocionalnega. Kajti Blades ni odtujen romantičnim motivom, pri katerih je enako prepričljiv kot v političnih pesmih. Tudi zato ker - če navedemo znano Guevarovo misel - velikega revolucionarja vodijo predvsem občutki ljubezni. To je mesto, zavoljo katerega je Bladesa mogoče primerjati z velikim kubanskim izvajalcem nueve trove Pablom Milanesom: oba imata čut za ljudsko vsakdanjost in oba znata kombinirati ljubezenske balade s še vedno poetičnimi političnimi pesmimi.

Toda Blades ni revolucionar, ni mož trdega kova, čeprav je glasbeno in tudi politično prelomen (leta 1994 je kandidiral za predsednika Paname in pristal na drugem mestu). V viziji obrambe ter okrepitve panamske kulture (ki je izrecni projekt same plošče) je ljubeč, mehak, sproščen in odprt. Ponuja kulturo, ki je zaznamovana s čutom za pravico, s tolerantnostjo in širino - kakšno popolno nasprotje našim domačim "brambovcem"!

Nikolai Jeffs