Letnik: 1996_97 | Številka: 13 | Avtor/ica: Terens Štader

Bambi Molesters

V kraljestvu reverba

KVIZ

Sex Pistols?

Neumno in enostavno. To je rock'n'roll.

Kakšen je za vas dober rock'n'roll?

Neumen in enostaven.

The Sonics?

Najboljši. Dober vokal, odlična kitara, super boben. Fantastične pesmi. Spravljajo me v dobro počutje. Pri tem ni filozofije. Če bi imel eno samo ploščo, bi bila to plošča The Sonics, s tem da bi bil to vinil, ne pa zbirka založbe Ace, na kateri pri refrenu ni slišati krika.

U2?

Le prva plošča mi je všeč.

Partibrejkers?

Prvi album je bil dober, zdaj se nam gnusijo. S te plošče sem se veliko naučil. Sicer pa na Zgaga festivalu Rhythm Thieves, ki so enako dobri, niso dobili nobenega denarnega nadomestila, Partibrejkers pa so dobili velikanski znesek.

Da so Rhythm Thieves enako dobri kot Partibrejkers?

Niso nič slabši. Ko sem jih gledal, sem se dobro počutil. Morda zato, ker jih poznamo. Rhythm Thieves so skupina, ki se razvija.

Ike Turner?

Pravi je. Trenutno poslušam le Johnnyja Fortuna, ki je kombiniral slog Cheta Atkinsa s surfom. Med drugimi je igral tudi s Samom Cookom.

PODKUPNINA

Bambi Molesters zavračajo masovno interpretacijo zgodovine. Po svoje samoumevno, saj je negacija splošne interpretacije zgodovine izhodišče njihovega obstoja. Ne, surf se ni začel in končal z The Beach Boys in Dick Dale je prav gotovo črpal iz početja Boa Diddleyja. Enako je pri Bambi Molestersih. Je pa pri njih tudi tako, da so takrat, ko alarmantno napovedo, da bodo ponudili slab koncert, najboljši. Ja, tudi surf potrebuje namaz. Tekočino. Pa smo že v kraljestvu nasprotij. Kajti tisto, kar surf zelo potrebuje, je preciznost. Po svoje tudi disciplina. Vokala ni, zato mora biti govorica kitare natančna. Kitara je glas surfa. Jezik surf kitare pa je reverb. A da bi reverb izstopal, je nujna zanesljiva podlaga. Da bi se slišal, tako kot je treba, mora biti tista škatla na ojačevalcu skrbno varovana, nedotaknjena. Bend pa usklajen. Na dveh ravneh - med kitarami in znotraj ritem sekcije. Kitari sta pri Bambi Molestersih Dalibor Paviči} in Dinko Tomljanovi}, ritem sekcija pa Lada Furlan in Hrvoje Zaborac. Tako je od leta 1994. In sploh ni pomembno, kdo je kaj izrekel, kajti pri njih vsaj za zdaj vlada enotnost, kar ni dovoljeno izenačevati z enoumjem. Recimo, da so enotni in organizirani. Organizirani in natančni tako zelo, da je vse, ko sem sodeloval z njimi, drselo. Drsijo pa tako dobro, da so si za producenta prve velike plošče Dumb Loud Hollow Twang (Dirty Ol' Town/FV Music) zagotovili Phila Dirta, ki je kot didžej sestavni del surf okolja od leta 1964. Če vemo, da je bila prva skladba, ki jo je Phil zavrtel na valovih KFJC, Louie Louie v izvedbi The Sonics, nas ne sme presenetiti, da se tako dobro razumejo. Navzlic razdalji med Siskom (Zagrebom) in Santa Cruzom. In čeprav bi bilo primerneje spraševati se, kje bi bil dandanes surf, če ne bi bilo Pulp Fictiona, je treba pomisliti tudi na to, kje bi bili Bambi Molesters, če ne bi bilo Phila Dirta, jasno, če menimo, da so Bambi Molesters dobra skupina, in če takrat, ko kdo pove, da so najboljši surf bend na planetu, ne odkimavate z glavo.

"Nekaj časa smo v bistvu delali za Phila Dirta. Bil je edini človek, ki je to poslušal in predvajal. V recenzijah je pri nekaterih pesmih opisal tisto, česar sami nismo slišali. Oglašali so se nam njegovi bralci. Tudi Surf Music USA nas je recenziral. Nato smo v enem tednu prodali deset kaset, kar je v primerjavi s prodajo na Hrvaškem odlično, saj na Hrvaškem niti ne vedo za nas. Surf scena je majhna, toda oglašajo se ljudje iz Grčije, Francije, Brazilije. Izmenjeval sem si kasete z ljudmi, ki igrajo v drugih skupinah. Veliko pomeni, ko ti kdo iz kake druge skupine da kompliment. Na surf sceni ljudje ne čutijo drug drugega kot konkurenco. Tega na Hrvaškem ni. Na surf sceni mislijo, da si morajo skupine pomagati, na Hrvaškem pa je človek človeku volk. Sedaj se nekoliko počutimo kot del mednarodne scene. Začelo se je tako, da sem Philu Dirtu napisal pismo, v katerem sem povedal, od kod prihajamo in da igramo surf. Odgovoril je, da bi nas rad slišal. Nisem pričakoval, da bo odgovoril, kajti ponavadi na pisma niti ne dobiš odgovora. Poslali smo mu kaseto in nato posneli še šest pesmi. Mislili smo, da bo Phil Dirt prišel na Hrvaško producirat ploščo. Odgovoril je, da smo nori in naj mu raje pošljemo master. Sporočil je, kako naj postavimo inštrumente, ojačevalce, mikrofone. To je pomembno vedeti, kajti pri surf glasbi sta zvok in pristop drugačna. Vse smo odigrali v živo. Morda je slišati nekaj napak, je pa vsaj opaziti, da smo iz mesa in krvi. Vso skupino smo ambientalno lovili z dvema mikrofonoma. Snemali smo v veliki dvorani. Podkupili smo vratarja. Človek, ki bi nam moral dati dvorano, je zahteval tisoč petsto nemških mark samo za prostor, zato smo se tja napotili na praznik in podkupili vratarja. Dali smo mu dvesto nemških mark. Tam je bil še nekdo, ki se je delal, da je pomemben, tako da smo morali podkupiti še njega. Dali smo mu sto nemških mark. Boben so uglaševali pet ur, igrali smo le tri ure, nato je tonski mojster dejal, da mora iti. Vse je bilo odigrano 'iz prve'. Šestnajst pesmi v treh urah."

INVASION OF THE REVERB SNATCHERS

Ko so Bambi Molesters pod nalepko Slušaj najglasnije izdali svoj prvi, kasetni nosilec zvoka Play Out Of Tune, je bilo opaziti nekaj poglavitnih detajlov. Da se bend ne šali, ko govori o neuglašenosti - elegantni neuglašenosti, da ima občutek za stil, da je drugačen in da je lahko oster, ne da bi bil agresiven. Marsikatera od naštetih, pa tudi od drugih njihovih značilnosti, takrat ni bila ravno pogosta na glasbeno-geografskem območju, o katerem govorimo, pa tudi sedaj ni nič drugače. Incident, škandal na Art and Music Festivalu v Pulju, kjer je organizator razveljavil odločitev žirije, da jih razglasi za zmagovalce, navdušeno sprejeti koncerti po Ljubljani in okolici, sproščenost na odru, Dinkovo spuščanje na kolena med žlahtnejšimi kitarskimi prijemi in vse večja osredotočenost na razsežnosti zvoka so prišli kasneje.

"Reverb imamo na dvanajst. Ne gre za eksperiment, temveč za recept, ki je star trideset let in ki nalaga, da je treba imeti določeno kitaro. To pomeni Fender Jazz Master, Jaguar ali Stratocaster iz leta '62. Ko združiš reverb in takšno kitaro, imaš zvok. Pri glasbenikih na Fenderjevih ojačevalcih reverbi navadno ne delajo, kajti pri prenosu počijo. Surf glasba zahteva veliko preciznosti in veliko pozornosti do zvoka. Treba je vedeti tudi, kakšne elektronke sodijo v ojačevalec. Pri vrednotenju glasbe pa ne delamo posebnih razlik. Dober pop je dober pop, dober jazz je dober jazz. Dobro melodijo je zelo težko narediti in zelo cenim, ko kdo naredi dobro pop pesem. Vem, da je to težko. Prav tako je težko narediti inštrumental, tako da ima melodijo in da se v njem kaj dogaja. V dveh minutah moraš povedati zgodbo brez pevca in brez besedila. Imaš le glasbo. Enako je s popom. Moraš imeti melodijo, moraš imeti refren. Obstajajo pravila, ki se jih moraš držati. Mislim, da je najtežje delati znotraj danih pravil. Lahko je delati kot Žambožoet Workestrao. Takšne skupine so največje sranje, zato ker se delajo, da imajo idejo, a ideje ni. Obstaja le njihovo konfuzno življenje. V pesem ne želim pripeljati travme iz otroštva. Pesem mora biti za to, da jo ljudje poslušajo in se zabavajo. Pop kot takšen vzpostavlja dobro komunikacijo z občinstvom, ta skupina pa ne. Simbolizirajo vse tisto, česar ne želim imeti v glasbi. Razbijajo esencialno stvar pri rock'n'rollu, to je zabava."

Kar pa zadeva zabavo, je bilo tudi na račun Bambi Molesters slišati pripombe, da so bolj zabavni, kadar bolj mešajo inštrumentale in vokalne pesmi. Iz občinstva je že bilo slišati kričeče zahteve po petju. A v njihovi glasbi je vse manj vokalov, še manj jih je na Dumb Loud Hollow Twang, saj je povsem inštrumentalen. Vse to razlagajo predvsem z zahtevo po žanrovski čistosti.

"Nameravamo biti izključno žanrovski bend, tretja liga, na katere koncert bo v Zagrebu vedno prišlo dvesto ljudi, ki se bodo imeli dobro. Naj Jasenko Houra prodaja svoje plošče, naj jih prodajajo tudi Parni valjak, mi bomo tu, da bo scena celotna. Tale plošča je morala biti žanrsko čista, saj je drugače nihče ne bi kupil. V ZDA ne bi prodali nobene plošče, če bi na njej imeli kakšno vokalno skladbo. Niti v Nemčiji niti na Finskem. Obstajajo ljudje, ki kupujejo surf inštrumentale in si želijo žanrsko čistih plošč. Zdaj smo se našli v inštrumentalih. Za zdaj nimamo kaj povedati v besedilih. Rad bi imel še eno skupino z drugim imenom. Vedno sem mislil, da bi znotraj Bambi Molestersov imeli tri skupine, od katerih bi ena igrala surf, druga garaž, tretja pop. Tega ne moreš pomešati v eni zasedbi, saj bi bilo to tako, kot če bi v vestrnih letala letala in bi kavboji imeli digitalne ure."

Da različnih slogov ni mogoče zmešati v godbi ene skupine, ne drži. Glasba skupin The Cramps, The Blues Explosion, Speedball Baby, konec koncev tudi The Spoons in še marsikatere druge skupine, tudi Blacktop, Lord High Fixers, The Chrome Cranks dokazuje možnost simbioze, heretičnega sobivanja. Bambi Molesters so že bili tam, zdaj so se odločili narediti korak nazaj k ortodoksiji in to izbiro upravičiti s perfekcionističnimi inštrumentali. Kljub vsemu imamo opraviti z napredkom in noviteto na glasbeno-geografskem območju, o katerem govorimo.

BAZEN TOPLE VODE

"Bal sem se, da bo kdo na Hrvaškem začel igrati surf pred nami. Tako zelo mi je bila všeč ta glasba. Mislil sem, če tega ne bomo delali, bodo to začeli delati kaki idioti in potem bom nezadovoljen sedel doma. Zdaj v Zagrebu delujejo Guitar Playboys. Igrajo inštrumentale in tudi pesem iz Pulp Fictiona, za katero ne vedo, da je njen naslov Misirlou, in jo imenujejo Pulp Fiction. Bili pa smo pred njimi, zato mi je zdaj veliko lažje. Neumno je, če pridejo tipi brez zvoka in vsega drugega in se furajo na neki film, ki konec koncev ni več niti IN. Mi tega ne delamo, zato ker bi mislili, da je IN, ampak le zato, da ne bi prišel kdo iz Plave trave zaborava in začel igrati surf. Verjetno bi ga ubil."

"Veš, napredujemo. Je pa Wanganui še vedno ena naših najboljših pesmi. Johnatan Gems, ki je bil scenarist filma Mars Attacks, je hotel dovoljenje za uporabo pesmi C Alpha E v svojem novem filmu Threat. Film bi morali predstaviti na beneškem filmskem festivalu, pa takrat še ni bil končan. Obstaja ustni dogovor, da bi ta pesem morala biti v filmu. Ne bomo dobili nobenega denarja, saj smo prodali pravice za skladbo. Konec septembra je bila izdana kompilacija Smells Like A Surf Spirit. Zdaj bi morala iziti kompilacija Surf A Mundo pri založbi Wild Cat Records, na katero naj bi bila uvrščena skladba C Alpha E, poleg skladb drugih neameriških surf skupin. Poleg tega bo Dirty Ol' Town izdal album Dumb Loud Hollow Twang. Album smo hoteli nasloviti Invasion Of The Reverb Snatchers. Imeli smo koncept za ovitek v tej maniri. Nameravali smo se poigrati z naslovom Invasion Of The Body Snatchers. Toda teden pozneje se je pojavila skupina s prav takšnim ovitkom, kot smo si ga zamislili mi, zato se nam je to zazdelo neumno."

Dumb Loud Hollow Twang. Neumen glasen votel zven. Pa smo pri ironiji. Prvenec Bambi Molestersov ni niti neumen niti pretirano glasen, kaj šele votel. Ampak ima poseben zven, ki ga na območju, o katerem govorimo, doslej ni bilo slišati. In pri tem ne gre za Shadowse in Animalse, temveč za godbo iz kraljestva reverba, ki ne prisega na masovno interpretacijo pop zgodovine.

Terens Štader