Letnik: 1996_97 | Številka: 13 | Avtor/ica: RobSet

KARMA TO BURN

Karma To Burn

(Roadrunner Records/Nika, 1997)

Bend s precej neobičajnim imenom Karma To Burn prihaja nekje s podeželja Zahodne Virginije in se predstavlja z debitantskim albumom. Skupina je na začetku delovala brez pevca, po dolgotrajnem neuspešnem iskanju so nalogo prepustili kar prijatelju Jasonu. Kot mladci so se fantje pošteno "zadevali" in poslušali predvsem Skynyard, vendar je njihova glasba daleč proč od južnjaškega rocka.

Na videz so štirje fantje iz Karma To Burn pravi "nice guys", ki potemtakem ne igrajo rock'n'rolla, ampak tokrat pregovor, da videz vara, vsekakor drži. Že sam ovitek je sumljivo temačen in da slutiti, da s fanti le ni nekaj v redu. Muziko, ki jo igrajo Karma To Burn, bi najlažje označil z izrazom "halucinatoričen hard rock" z občutnim pridihom mračnih tonov, ki pa v nikakor niso monotoni. Morda je njihova glasba še najbližje kakim Kyuss, Tool in Monster Magnet, dovolj zgovorna je že enkratna (malce trša) verzija pesmi Twenty Four Hours legendarnih Joy Division. Zanimivo pri teh čudakih je prav to, da so bile vse skladbe najprej instrumentalne, šele kasneje so se odločili dodati še vokal. Ker niso našli primernega pevca, so medse sprejeli dobrega prijatelja in njegov glas uporabili predvsem kot zvočno pregrado, katere učinek je pogojen s popačenimi frekvencami. S tem pride veliko bolj do izraza njihov strašansko kompakten, natančen in bučen acid (dark) rock, ki kljub obilici psihokozmičnih momentov ne izgublja ne moči ne teže. V komadih (kakopak s precej čudnimi naslovi) Six-Gun Sucker Punch, (Waltz Of The) Playboy Pallbearers in (instrumentalnem) Eight zaigrajo Karma To Burn nekaj zares krasnih riffov in nas do izteka albuma popolnoma prevzamejo, tako da popolne eliminacije kitarskih solaž sploh ne opazimo.

Praznino, ki smo jo dobili z razpadom nenadomestljivih Kyuss, so sedaj nekoliko zapolnili temačni, a nič manj nalezljivi Karma To Burn. S krepkim in samozavestnim prvencem odpirajo novo poglavje vračanja v preteklost močnejšega rocka, toda s svežimi in samosvojimi prijemi. Le prepustite se jim, ne škodujejo karmi. Prej nasprotno.

RobSet