Letnik: 1996_97 | Številka: 13 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

MENELIK

Je Me Souveniens

(Sony, 1997)

Menelik je v času od prvenca Phenomenelik do sedaj neznano kje izgubil pleme, ki ga je instrumentalno spremljalo in skupaj z njim tvorilo simpatično francosko navezo Menelik and La Tribu iz gojilnice perspektivnih kadrov alfe in omege francoske hip hop produkcije Jimmyja Jaya. Pa ne samo to: ploščo je posnel v Kanadi, v studiih Morin Heights, kjer so svoje dni snemali David Bowie, Roberta Flack in The Police, produkcijo pa je prevzel Volodia, možak ki je produciral tudi francoske brez-dlake-na-jeziku Supreme NTM.

Je me souviens je - podobno kot nova Solaarjevka - zvočno bližje ameriškim producentskim šolam, kot pa tipičnemu jimmyjayevskemu francoskemu, z mehkimi jazz sampli ozaljšanemu zvoku. Stara hip hop ušesa bodo tako v komadu touche prepoznala sample komada So Phisticated Bitch iz prvenca Public Enemyjev, mlade moči pa bodo iz naslovnega komada vlekla kar preveč očitne vzporednice z aktualnim Coolievim hitom C U When U Get There.

Sicer pa Menelik ni pozabil na mehko in umirjeno podajanje verzov, ki je z dodelanostjo presenečalo že pred leti, dvoletni počitek pa njegovi tehniki sploh ni škodil - prej nasprotno. Je me souviens tudi zaradi zgoraj navedenih konotacij (in koincidenc - komada Je me souviens in C U When U Get There sta nastajala istem času, in vprašanje je od kod takšna očitna podobnost?) že pri prvem čekiranju všečen izdelek, s tremi ali štirimi presežki in več kot korektnim preostankom plošče. Francoski rap pač že nekaj časa ni več všečen le zaradi nenavadnosti, ampak tudi zaradi vedno večjega števila izurjenih rapperjev in producentov, ki že lahko korajžno stopajo ob bok starostama Solaarju in Jimmyju Jayu. Kvantiteta pač vedno rodi tudi kvaliteto.

Napo-Lee-Tano