Letnik: 1996_97 | Številka: 13 | Avtor/ica: kEsma

RAZLIČNI IZVAJALCI

Aktive Matrix V. 1.0

(Matrix Musik, 1997)

Nad to vrstico omenjena slovenska založba, ki na svojih medijih zastopa domačo elektronsko glasbo, se je tokrat predstavila s še enim dokumentom (prvi je bil Code 386). Aktive Matrix V. 1.0 je kompilacija osmih do zdaj neizdanih komadov projektov Amderma, Moob, Clox, Anorak, Ham and Eggs, Channel Klirr in Random Logic. Seveda, vse made in Slovenia. Na cedejih in dvojnih vinilih manjka samo še nalepka Slovenian Quality, ki si jo ta izdelek zaradi izvrstne produkcije in originalnosti godbe več kot zasluži.

Slovenska artcore techno scena je v primerjavi z Umekovo mainstreamovsko hard minimalno še vedno v detroitskih vodah. Zbirka vsebuje največ down tempo eksperimentalnega techno zvoka. V komadih prevladujejo analogni zvoki, brez konkretnih beatov. Vse skupaj je na meji med plesno in ambientalno glasbo. Med drugimi techno komadi izstopa Ham and Eggsov house štikl Amy Grant s posemplanimi kitarskimi rifi narejen v prepoznavnem slogu Genna Farrisa, za spremembo še izpopolnjen do nekakšne perfektne meje med harmoničnim zvokom in neharmoničnim plonkanjem. Definitivno boomer na plesiščih in izbira vsakega didžeja.

Za konec še malo več kritike glede celotnega videza Code 386 in Aktive Matrix V. 1.0, ki ne spada v glasbeni del teh projektov. Code 386 je bil namenjen promociji slovenskega techna v tujini in naslov naj bi pomenil klicno številko za Slovenijo (v angleščini zip code 386). Plošča je res videti kot kakšna koda za tuje poslušalce, ki je najverjetneje - v času aktualnosti računalniških procesorjev 386 - zbujala neprave asociacije in pomisleke. Tudi če bi se sklicevali na dvoumnost, je ta v tem primeru nekorektna. Nekaj podobnega se dogaja tudi z drugo ploščo, saj je v press materialu predstavljena kot Vol. 1.0, gotovo pa je mišljena Ver. 1.0 (notifikacija verzij računalniških programov). Summa summarum, glasbeni in drugi del lahko preverite sami pri prodajalec@bolj-založene-trgovine-z-glasbo.si.

kEsma