Letnik: 1996_97 | Številka: 13 | Avtor/ica: Danijel Mežan

RAZLIČNI IZVAJALCI

Hyper Civilizado - Arto Lindsay Remixes

(Gramavision/Nika, 1997)

RAZLIČNI IZVAJALCI

Star Rise - Nusrat Fateh Ali Khan and Michael Brook: Remixed

(Real World/Dallas, 1997)

V poplavi remiks izdelkov, ki zadnje čase inficirajo elektronsko nastrojene artiste, se le malokateri približa invenciji in ideji izvirnih posnetkov. Pravšen naslov za to priložnost bi lahko bil 'svetoskrunstvo', saj so se mnogi izgubili v svojem lastnem stanju breztežnosti in originalne trakove pretirano omadeževali. Z dvema recentnima izdajama pa se stanje slišno izboljšuje, saj se njuni ustvarjalci zelo zavedajo težavnosti svoje naloge in učinkovitosti končnega izdelka.

Hyper Civilizado je zagotovo eden redkih dovršeno realiziranih in idejno zaokroženih remiks albumov tega leta. Vse bolj čislana newyorška illbient srenja z nadobudnimi in nadarjenimi ustvarjalci - We, DJ Spooky, Sub Dub, DJ Soul Slinger - se je tokrat spoprijela z zadnjim studijskim albumom jazzista Arta Lindsaya, Mundo Civilizado. Že to, da se je idejni vodja tega projekta, DJ Spooky, sicer pionir illbienta, spoprijel s tremi originalnimi kompozicijami z Lindsayevega albuma, pove vse. Tanka črta, ki loči jazz, latino glasbo oziroma v tem primeru 'svetovno' godbo od elektronske kulture, je tu popolnoma zabrisana. Že Arto Lindsay je na svojem albumu primarno vlogo dodelil zvočnemu svetu tolkalske tradicije, torej ritma. Tega pa novodobne prakse, še posebej novomeška dub infekcija, razlagajo kot osnovo vsake glasbene kompozicije. Proces konstrukcije in de(re)konstrukcije ritma je neizbežen in determinira polje kompleksnosti tovrstnih posegov. Brez radikalizacije, vendar z zvrhano žlico občutka, je novomeškim mladeničem poskus idealno uspel.

Tudi v drugem primeru imamo opravka s t. i. 'svetovno' glasbo. Kot je že znano, je letos preminil veliki pakistanski glasbenik Nusrat Fateh Ali Khan. V ta namen so mu nadobudni ustvarjalci azijskega elektronskega podzemlja posthumno posvetili remikse dveh njegovih albumov - Mustt Mustt in Night Song. Življenjsko okolje, rod in glasbena usmeritev avtorjev tega projekta omogočajo, da se skozi zvočno bogato ritmizacijo godbe na povsem nov način občuti spiritualnost, vrednost in brezčasnost njegovega dela. S tem je v času brez prave identitete, v poplavi novih žanrov in v pomanjkanju občutka za monumentalnost tradicije nadarjene mlade ustvarjalce laže opozoriti na korenine in njihovo veljavo. Nusrat Fateh Ali Khan je prezgodaj zapustil ta svet, zato je usoda njegove glasbe odvisna od vseh nas.

Danijel Mežan