Letnik: 1996_97 | Številka: 13 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

THERION

A'arab Zaraq Lucid Dreaming

(Nuclear Blast, 1997)

Potem ko je švedski kvartet Therion konec minulega leta presenetil z orffovskim albumom Theli, je starim fanom postalo jasno, da ni poti nazaj v death metal. Tistim, ki se jim ni posvetilo takrat, se je moralo konec letošnjega poletja, ko je luč sveta uzrl nov izdelek pod skupnim naslovom A'Arab Zaraq Lucid Dreaming, večinoma izpod rok Christoferja Johnssona (glasba, kitara, vokali, klaviature in kdove kaj še). Gre za zgoščenko, na kateri je vsakega malo: nekaj priredb (Scorpions, Iron Maiden, Running Wild in Judas Priest), oratorij, ki je v resnici soundtrack za art film The Golden Embrace, in theriorizirani deli istega oratorija. Ker ne gre za celoto, je treba predstaviti vsak del posebej.

Pojdimo, kot se spodobi, od konca proti začetku: oratorij. Sedemstavčna kompozicija bolestno spominja na album Theli, le da gre tokrat čisto zares, saj godenja Barmbeškega simfoničnega orkestra in zborovskega petja ne prekinjata Johnssonovo zlohotno renčanje in besno nažiganje benda. Vse lepo in prav, vendar imam pomislek: album Theli je spominjal predvsem (in samo) na Carmina Burana Carla Orffa, The Golden Embrace pa spominja predvsem (in samo) na Theli. Torej: na kaj bo spominjal naslednji Johnssonov izdelek?

Theriorizirani deli oratorija so naslednji sklop. Jasno, vsa stvar še bolj spominja na Theli, saj so bili kitare in tolkala samo nasneti na dele soundtracka. Nad njim so zanesljivo navdušeni fani, ki jih je zasedba pridobila v zadnjem letu.

Ostane še en sklop. Ta je sestavljen iz štirih priredb (o njih naj si vsak misli svoje), dveh komadov, ki nista prestala finalnega izbiranja za album Theli, saj imata povsem drugačno strukturo, in nova verzija stare death poskočnice Symphony Of The Dead.

Skratka: vsi, ki vas zanima, kako zveni avantgardni simfonično-operetni metal (tako svoje delo klasificira Johnsson), prisluhnite zgoščenki A'Arab Zaraq Lucid Dreaming, ki je tako kot vsi njegovi izdelki skrajno melodična. Bolj zagnani boste lahko ob poslušanju tudi zapeli, saj je priložen notni zapis oratorija; bolj zadržani pa si raje privoščite katerega izmed prejšnjih albumov.

S. P. Sorrow