Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jure Potokar

MILES DAVIS

Live Around The World

Warner Bros /Nika

V poplavi prvih ali ponovnih izdaj posnetkov legendarnega Milesa Davisa, ki v zadnjih letih zasipajo tržišče jazzovskih plošč, navadno sežem predvsem po tistih iz njegovega brez dvoma najbolj kreativnega obdobja od sredine petdesetih do sredine šestdesetih. Dober primer je boks osmih plošč Complete Live at the Plugged Nickel. Kar je počel kasneje, me - z izjemami, kot je na primer plošča Jack Johnson - ni nikoli povsem prepričalo, še zlasti to velja za zadnje obdobje.

Plošča Live Around the World s posnetki iz zadnjih let Davisovega koncertiranja pa vendarle zasluži vso pozornost. Znova namreč dokazuje, kako izjemen občutek je imel Davis za izbiranje sodelavcev. Zato se zdi, da ključa za izbor skladb ne gre iskati toliko v izvrstnih solističnih intervencijah Davisa, alt saksofonista Kennyja Garretta, basista Foleyja ali katerega od klaviaturistov. Izbrali so predvsem tiste izvedbe skladb, ki so izstopale po navdahnjenem igranju celotne zasedbe.

Kljub temu ostaja Davisova trobenta vseskozi v ospredju.

Od skoraj neprepoznavne Zawinulove klasike In the Silent Way, otožne Millerjeve skladbe Mr. Pastorius in Davisove funkovske Wrinkle do predelave pop enodnevnice Time After Time, ki je poskrbela za nesmrtnost Cyndi Lauper. In za zaključek izjemna izvedba Millerjevega Hannibala z Davisovega poslednjega nastopa leta 1991 v Hollywood Bowlu, ob kateri ostaneš brez besed.

Live Around the World je gotovo ena izmed najboljših jazzovskih plošč tega leta, in tudi če drži, da so na njej zares vrhunci Davisovih koncertov od leta 1988, ko se je začelo sistematično snemanje, si lahko samo želimo, da bi kmalu dobila nadaljevanje. Ľetudi ne tako izvrstno in silovito odigrano. Patrick Murray in Don Kurek sta namreč kljub snemanju na DAT poskrbela za zvok, ki je izvrstno uravnotežen in dovolj prepričljiv, da lahko takoj pozabimo na različne ilegalne izdaje, ki se občasno pojavljajo v trgovinah.

Jure Potokar