Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jane Weber

THE HOLMES BROTHERS

Lotto Land

Stony Plain, 1996

Ste že slišali ploščo The Gilded Palace Of Sin skupine The Flying Burrito Brothers? Gram Parsons in Chris Hillman, brez dvoma vodilna člana te vizionarske in prevečkrat spregledane skupine, sta z njo dokazala, da imata soul in country resnično veliko skupnega. Pozneje sta se posvetila bolj countryjevsko obarvani glasbi. Nekaj podobnega sta na prvencu počela Gene Clark in Douglas Dillard. Uspešnih poskusov, kako združiti countryjevsko in soulovsko tradicijo, je bilo kmalu konec.

V osemdesetih letih sta podobno glasbo igrali skupini The Gun Club in Green On Red. V devetdesetih se je tej viziji zelo približal Gary Floyd, nekje v ozadju (vsaj glede naših glasbenih občil, ki kot po pravilu prepozno ali celo nikoli ne odkrijejo najboljšega) pa je že skoraj dve desetletji navzoča tudi zasedba The Holmes Brothers. Ta bo 17. decembra nastopila v klubu Captain Hook's Club v Novi Gorici, in moram priznati, da od tega koncerta v slovenskem Las Vegasu pričakujem največ od vseh koncertov ameriške glasbe v tej sezoni. Peta velika plošča bratov Holmes prinaša ducat pesmi, napisanih za film Lotto Land Johna Rubina, v katerem Wendell Holmes igra zapitega uličnega glasbenika. Pravzaprav je to prva povsem avtorska plošča tria The Holmes Brothers, saj ni na njej niti ene priredbe, ki so krasile prejšnje izdelke te simpatične in izjemno nadarjene črnske zasedbe. Bratje Holmes očitno niso najbolj spretni avtorji, zato nekatere pesmi zvenijo nekoliko okorno in ne tako prepričljivo kot priredba Williamsove I Saw The Light ali zbirka gospelovskih napevov z naslovom Jubilation. Visoki vokali, oster zven električne kitare, ki spominja celo na kakega Otisa Rusha, in natančni drveči ritmi pač najlepše pridejo do izraza v preverjenih klasikah.

Skratka, album Lotto Land je kljub nekaj povprečnim skladbam pomemben mejnik v zgodovini tria The Holmes Brothers. Ľe bi radi spoznali resničen pomen ustvarjanja Wendella Holmesa in prijateljev, boste morali preposlušati tudi prve štiri plošče, saj so vse odlične in dobesedno razbijajo pregrade med bluesom, countryjem, soulom in gospelom. Si predstavljate trio črncev, ki so odraščali ob bluesu B. B. Kinga in gospelu skupine The Pilgrim Travellers, zdaj pa po vsem svetu brez sramu izvajajo skladbe iz repertoarja pevcev country gospela? To so bratje Holmes, nekaj najboljšega v današnji ameriški popularni glasbi.

Jane Weber