Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: Bogdan Benigar

TOTO LA MOMPOSINA

Carmelina

Yard High / Svet glasbe, kataložka prodaja, 1996

Po štirih letih, odkar je za Real World izšla La Candela Viva, je kolumbijska pevka Toto La Momposina izdala tretjo ploščo, ki je tako kot prejšnja izšla v Angliji, a tokrat za neodvisno založbo Yard High.

Štiri leta čakanja so se obrestovala. Sedaj to ni samo glasba, ki postavlja v sodobni kontekst kolumbijsko tradicionalno glasbo, ampak vroč latino izdelek, ki s poslušalcem komunicira vsaj tako dobro kot kubanski sonerosi. Toto se na Carmelini ni odrekla svoji zavezi do kolumbijske glasbene tradicije, le pristop in izvedba sta bolj živahni, aranžmaji pa bolj ambiciozni in oplemeniteni z zvokom trobente, ki Kolumbijo povezuje s Kubo. Še posebno je to prepoznavno v novih različicah skladb Chi Chí Maní In La Sombra Negra, ki ju najdemo še na La Candeli Vivi, a šele na Carmelini zaživijo v polnem sijaju v novi preobleki. Od novejših pa v tem smislu izstopajo Los Sabores Del Poro, Carmelina in Agua. Kljub naštetemu ostaja zaščitni znak skupine gaita, vrsta flavte, ki izvira iz indijanskih plemen severne kolumbijske obale, v povezavi z ritmično sekcijo, ki do popolnosti obvladuje ritme iz prostranih predelov Kolumbije.

Carmelina je prva plošča, ki uspešno odseva žive nastope skupine, poskočno razpoloženje z odrov in prisrčno komunikacijo, ki jo bend vzpostavi z občinstvom. Carmelina je vroča, tako kot so vroči nastopi skupine Toto La Momposina. Je primerna za poslušanje v naslonjaču, še bolj pa zažge, če je dovolj prostora vsaj za miganje z boki. Toto La Momposina s Carmelino potrjuje svojo kvaliteto, ki ni skrita samo v njenem glasu, ampak odraža zrel pogled na mesto, ki ga ima lahko kolumbijska glasba v latinski glasbeni ponudbi. S tem pa ne dela usluge samo sebi, ampak odpira pot mnogim, v urbanem svetu še neodkritim zakladom kolumbijske glasbene dediščine.

Bogdan Benigar