Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: Boštjan Napotnik - Napo

NAS

It Was Written

Columbia, 1996

Pobič je mlad (se pravi, da je mojih let), a je daleč od tega, da bi bil mlečnozobec v svetu klepetavega biznisa. Prvenec je obelodanil pred dvema letoma, za isto založbo kot tu predstavljano ploščo. Illmatic je nedvomno dosegel kultni status, naslovnica s sliko zaskrbljenega skodranega črnčka pa se je multiaplikativno pojavila tudi na zidovih razsutega New Yorka v Gilliamovih Dvanajstih opicah. Nas je medtem malce zrasel. Naslovnica plošče je popolnoma enaka prvencu, le da je namesto zaskrbljenega črnčka naslikan resni Nasov obraz. Število komadov je iz desetih zraslo na štirinajst, dolžina ploščka pa je ekspandirala iz 40 na 60 minut. Še na prvem ploščku je bilo pri Nasu na obisku kar nekaj uveljavljenih likov iz rap posla, tokrat jih je še več.

Kljub naraščanju in povečanju skorajda vsega v zvezi z Nasom pa le povejmo, da mu stvari niso ušle iz rok. Še vedno je osrednji lik plošče on, tokrat zrelejši, resnejši in še prepričljivejši. Čeprav ga bo večina ohranila v spominu le zaradi na MTV že zlajnanega hitiča If I Ruled the World (katerega mnogoštevilčno vrtenje je verjetno posledica refrenskega prispevka Lauryn Hill iz Fugees), skriva Nas v rokavu še veliko asov. Recimo komad, anti east coast-west coast opozorilo, Nas Is Coming, ki ga je naproduciral Dr. Dre, pa Street Dreams, povzeto po melodiji sladkih sanj Eurythmics, in nenazadnje črnim ženskam posvečeni Black Girl Lost.

Že mogoče, da je bilo (kot pravi naslov) vse že napisano, ampak do sedaj še ni bilo povedano na Nasov način. Poba ve, kaj hoče, in dobil bo oboje: nedeljeno spoštovanje ulice in prodajne rezultate. Oboje si tudi zasluži.

Boštjan Napotnik - Napo