Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: RobSet

TYPE O NEGATIVE

October Rust

Roadrunner Records /Nika, 1996

Zasedba Type O Negative pri nas ni več neznanka. V Ameriki so postali prava rock institucija, evropski val navdušenja ob prejšnji (izjemni) plošči Bloody Kisses pa je preplavil tudi naše kraje. Provokativna glasbena govorica, s katero četvorica Type O Negative posega po metalnih vzorcih in jih ob gotskih şalostinkah strpa v temačen ambientalni okvir, je sedaj še izrazitejša in občutno bridkejša.

Samovšečni "frontman" benda Peter Steele (vokal/bas) dokazuje, da ima preveč negativne energije in obskurnih idej, hkrati pa ustvarjalnost genija. Dobršen del grafične priloge in vse skladbe na plošči so plod njegovih zamisli, ponovno pa se je lotil producentskega dela. Ravno produkcija je sila nenavadna, ponuja (na mnogih delih) popačene zvočne podobe in pripomore k žanrski neopredeljivosti albuma October Rust. Type O Negative posvečajo več poudarka klaviaturam, močne kitare (s predhodnih izdaj) so postale manjšinski udeleženec, hladno vzdušje stopnjujeta predvsem distorziran bas in Steelov deformiran vokal. Na cedilu niso pustili niti (odličnih) klavirskih priboljškov in prijetnih akustičnih izletov s kitaro, ki s posredno seksualno tematiko besedil pričarajo zares intimno ozračje. Type O Negative (še zlasti vodja) so pravi spolni obsedenci, to je očitno že pri "hitu" My Girlfriend's Girlfriend, kjer ne skrivajo navdušenja nad lezbičnim odnosom, saj na plošči celo gostijo The Bensonhoist Lesbian Choir. Krvavo so obdelali Youngovo pesem Cinnamon Girl, neskončne poljane žalosti, şivljenjske obupanosti in samomorilskih tendenc pa ponujajo v enkratnih darkerskih poemah Red Water (Christmas Mourning) ter Wolf Moon.

October Rust z zastrašujočo minutažo (več kot 70 minut za 12 pesmi) ne povzroča neprestanega pogledovanja na uro in prešernega zehanja, ampak nas (z vplivi Laibach) popelje v emocionalno depresivnost, kakršno doživljajo sami Type O Negative. Remek delo, ki vam bo še tako lep poletni dan spremenilo v jesensko otožnost.

RobSet