Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: Janez Golič

DIRTY THREE NA NOČ ČAROVNIC

Orto bar, Ljubljana, okt. 1996

Noč čarovnic je zopet terjala krvni davek. Tokrat ga je plačal violinist Warren Ellis, vodja avstralske skupine Dirty Three, ki je na usodno noč nastopila v ljubljanskem Orto baru. Že prostor sam je dovolj utesnjen, ko pa se vanj nagnetejo naključni in namerni obiskovalci, postanejo razmere skoraj nevzdržne. Ljudi je potrebno vseeno postreči, in natakar si je krajšal pot kar čez oder, za samim hrbtom globoko sklonjenega Ellisa.

Glasba Dirty Three je utripajoča in polna preobratov, trio le počasi plete težko definirane melodije, ko pa se ujame, ustreli iz vseh orožij. Warren Ellis tem spremembam odgovarja s krčevitimi gibi, običajno obrnjen s hrbtom proti obiskovalcem, da bi se čim lažje osredotočil na odločilni trenutek. Eden od teh silovitih obratov je bil usoden; Warren je z roko udaril v kozarec, ki ga je na pladnju nosil natakar, da je kri na široko brizgnila naokrog. Kot da ni nič, je Warren v transu zaključil skladbo, in šele ob koncu "opazil", kako krvavi. Vsekakor dovolj, da je bil zrel za urgenco. Dva šiva na dlani sta bila premalo, da bi Warren kar odnehal, le prva skladba po dvournem premoru je bila Odd Couple, odigrana na harmoniko. V nadaljevanju so Dirty Three ponudil vse, kar znajo. Dobili smo priredbo Cohenove Suzanne, ki so jo trije umazani sicer posneli s Kimom Salmonom, manjkali nista niti grška ponarodela I Remember A Time You Once Used To Love Me in otožna Warren's Lament. Dirty Three ne bi bili to, kar so, če ne bi Warren med vsako pesmijo postregel z izmišljenimi zgodbami o izgubljenih ljubeznih, umirajočih prijateljih in neuničljivi veri v svetlo prihodnost. Mimogrede je še položil roko na čelo "izgubljene duše" z besedami: "You will never be alone - with Dirty Three." So tip skupine, ki odlično funkcionira v kotu bara, kjer jih večina kar težko opazi, manjšina pa vseeno spremlja vse njihove domislice. Obenem trio v najbolj žgočih trenutkih dokazuje, da se lahko povsem dostojno predstavi tudi na samostojnem koncertu.

P.S.

Le koliko tujih skupin bi se odločilo za tisoč kilometrov dolgo pot (prejšnji večer so Dirty Three nastopili v Bernu v Švici) le zato, da bi nastopili v zakajenem in utesnjenem baru sredi podalpske deželice, in se že naslednji dan odpravili na 500 km dolgo pot na naslednji koncert?

Janez Golič