Letnik: 1996_97 | Številka: 2 | Avtor/ica: Igor Bašin - BIGor

GIRLS AGAINST BOYS in PSYCHOPATH

K4 - Ljubljana, november 1996

Dolgo pričakovani obisk ameriškega kvarteta Girls Against Boys se je le zgodil v klubu K4, ki se je še enkrat izkazal za nehvaležen koncertni prostor. Le manjši del klubske dvorane omogoča normalno in zadovoljivo spremljanje koncerta, vendar zaradi te pomanjkljivosti ne gre črniti kluba, ampak se gre vprašati, do kdaj bo evropska Ljubljana čakala 'normalno' koncertno dvorano, ki bo sprejela med štiristo in tisoč ljudi, ter ali ni nastopil že skrajni trenutek akcije, ne le zahtev in želja.

Kot predskupina so nastopili prekmurski Psychopath, ki so bili v tistem tednu koncertno zelo dejavni. Skupina se je izoblikovala na odru, na katerem uspešno izkorišča avtorsko svobodo in brez zadržkov razvija artističnost. Psychopath so dozoreli in se odlepili od nalezljivih Sonic Youth! Še enkrat so nakazali, da so v domačem prostoru pred časom in v modernem toku s pojavi, kot so post-rock in t. i. lo-fi zadeve, za katere bo ta prostor potreboval še nekaj časa, da jim bo kos. Veliko lažje je sprejeti podobne tokove iz tujine, to se je še kako izkazalo ob nastopu osrednje skupine večera.

Girls Against Boys, ki se na tej turneji z EP-jem Disco 666 poslavljajo od matične Touch and Go, so ponudili sprehod skozi svoje delo. Zanimiva kombinacija instrumentov (dva basa, kitara, bobni in klaviature), pogosto ugovarjanje glavnemu glasu s kriki iz ozadja in trda ritmika skupine ustvarijo v živo pravi žar. Od močnega začetka se je stvar razvijala v vedno bolj zaokroženo celoto, ki se je proti koncu začela razgrajevati v bolj umirjene podtone pod sijajom glamurja in želeja. Prepričljivost in samozavestna drža na odru sta dali vedeti, da je vse v njihovih rokah in da ne gre za upadanje energije, ampak za večplastnost zvočne igre kvarteta, ki je dočakal epilog v očiščenju na rokah publike. S tem se je razgradil lesket podobe Girls Against Boys, ki so bili odnešeni v noč neznanega.

Igor Bašin - BIGor