Letnik: 1996_97 | Številka: 3 | Avtor/ica: kEsma

RAZLIČNI IZVAJALCI

Trance Europe Express 5

(Volume/Dallas, 27. januar 1997)

Na začetku 90-ih se je med mnogimi zvrstmi pojavil novi slog v technu, bolj melodičen, kot recimo acid, in počasnejši kot hard core (techno seveda). Bil je močno "zatripan", imel je specifičen "groove" in poimenovali so ga trance. Po toliko letih je trance postal majhen, a pomemben del subkulture, ki združuje techno, house, trip-hop, drum’n’bass, breakbeat, jungle...

V istem času (devetdeseta) se je angleška založba Volume odločila za majhno spremembo taktike izdajanja kompilacij. Po številnih izdajah, ki so se imenovale po sami založbi in vsebovale trendovsko popularno glasbo, je prišel na police trgovin Trance Europe Express, dvojna plošča, ki je na Otoku in v svetu do danes veliko spremenila. Originalna sta bila techno(trance) in knjižica CD formata s 192 stranmi, ki je vsebovala intervjuje, diskografije in marsikaj drugega o izvajalcih. Na planetu zemlja je vladalo pravo ozračje za nastanek nove (sub)kulture, ki bo sčasoma, ko bodo Volumovci izdali še dve kompilaciji Trance Atlantic, TEXtures (miksane TEX-e), Breakbeat Science in štiri že kultne TEX-e, postala množična kultura.

Dolgo pričakovana Petka je nova prelomnica v trenutku zasičenosti scene s slogi od techna do jungla. In malo bizarna; Zulutronic se ukvarjajo s posemplano perutnino; B. Low krepko "drkajo" iz ene v drugo skrajnost s posnetim radijskim showom; Future 3 Remix je podoben zvokom, ki jih spušča eno od nadaljevanj računalniških igric Leisure Suit Larry (opomba soposlušalca ob prvem poslušanju).

Na “drugi strani” pa je bogata z abstraktnimi slogi Iana Poleyja, z ritmi, ki spominjajo na Kraftwerk, z Buckfunkovskim junglom, s trip-hopom D.J.-ja Tracea, z veliko drum’n’bassa, z najboljše sproduciranim komadom Carla Coxa (stari maček je na vrhu hiše(house)), s Slam-soulsko obarvanimi Škoti, free stylerskim Killer Loopom in Marshallom Jeffersonom (komada Genre in A new state of beeing sta po mnenju podpisanega afterhour wroomerja). Za konec (posladek): za koga mogoče presenečenje, ne pa za ljubljanske Random Logic z vedno najbolj svežim zvokom v globalnem technu. Mesto na svetovnem vrhu in prihodnost, ki bo napisana z vklopljenim "Caps Lockom". Zamislite si kakšnega slovenskega promoterja ali politika, recimo s kakšnega ministrstva za kulturo, ki si bo ta uspeh poskusil pripisati in slučajno prebral te vrstice. ”...To je še en dosežek na državni ravni v globalnih sferah...” Uaaaahahahahahahaaaaaa. (Scotty, beam this old chaps dooown, and change theirs time’n’space coordinants, of course :)

TEX 5 vsebuje vse našteto skupaj, začinjeno s pešcico trancea. Omenjeno glasbo lahko poslušate z dvojnega cedeja, dveh kaset ali pa s 6x12 inčnih vinilov, vse zapakirano z buklico s 192 stranmi. Plošča ima groove (vrstni red komadov je natančno izbran) in je najbolj primerna za poslušanje na dooolgih afterafterhourih. Obetajo se nove TEXtures in boj didžejev za napis na ovitku “mixed by...”

kEsma