Letnik: 1996_97 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jure Potokar

JAMES CARTER

Conversin' With The Elders

(Atlantic, 1996)

Saksofonist James Carter (letnik 1969) je danes brez dvoma najbolj obetaven mladi jazzovski pihalec. Ne samo zato, ker je tehnično izvrstno podkovan in je že razvil prepoznavno živahen, pogosto skoraj eksploziven slog na vseh saksofonih in klarinetih, ampak tudi zato, ker se zdi, da je eden redkih, ki svojo kariero - najbrž s pomočjo bolj izkušenih kolegov, s tem v zvezi pogosto omenjajo Davida Murraya - gradi na pazljivo zastavljenih in domišljenih projektih. Brez nepotrebnih eskapad in egotripov, če odmislim odvratno nedomiselne in narcisoidne opreme plošč. Albumi JC on the Set, Jurassic Classics in Quietstorm so doživeli lep sprejem pri kritikih in poslušalcih, to ob premišljeni mešanici standardov in avtorskih skladb niti ni presenetljivo.

Conversin' with the Elders nadaljuje v tem slogu. Tokrat prinaša dvogovore dveh (ali več) generacij. Carter namreč na njih sodeluje s trobentačema Lesterjem Bowiejem in Sweetsom Edisonom ter s pihalci Larryjem Smithom, Hamietom Bluiettom in Buddyjem Tateom. Z nekaterimi izmed svojih vzornikov torej, saj kupce plošče v simpatični spremni besedi opozarja tudi na nekatere njihove ključne stvaritve.

Devet dvogovorov je toliko bolj prepričljivih, ker so posneti tako, kot bi jazz na splošno moral biti: v živo na dva kanala, brez nasnemavanj in brez dolgotrajnih vaj, saj gre za glasbo, katere največja odlika je prav spontanost in improvizacija. In Carter se večinoma izjemno dobro ujame z vsemi uglednimi gosti, še najbolj v uvodni skladbi Freereggaehibop z Lesterjem Bowiejem, v skladbi Parker's Mood z Larryjem Smithom in v duu klarinetov v skladbi Blue Creek z Buddyjem Tateom. Najmanj zanimiva sta pravzaprav dvogovora baritonskih saksofonov z Bluiettom v Naimi in Braxtonovi Composition #40Q, pa še tam se zdi, da stvari ves čas rešuje Carter.

Toda na splošno je Conversin' izvrstna plošča, ki bo Carterjev ugled samo še utrdila in le upam lahko, da bomo imeli njegove saksofone kmalu priložnost slišati tudi pri nas.

Jure Potokar